FIFA traži pojašnjenje ruskog homofobnog zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

FIFA, koja 2018. organizira svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, zatražila je pojašnjenja od ruskih vlasti o zakonu kojim se zabranjuje propaganda homoseksualnosti, objavila je u srijedu svjetska krovna nogometna organizacija.

"FIFA je zatražila od ruskih vlasti pojašnjenja i više pojedinosti o tom novom zakonu", kaže se u priopćenju te organizacije.

FIFA podsjeća da njeni statuti kao i njen pravilnik ponašanja "predviđaju nultu toleranciju protiv diskriminacije koja se temelji između ostalih i na seksualnoj orijentaciji".

Također, "FIFA očekuje da svi koji budu u zemlji domaćinu svjetskog nogometnog prvenstva, bili to navijači, igrači, dužnosnici ili pripadnici medija, prožive pravo svjetsko prvenstvo, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju".

"Rusija se obvezala da će svim posjetiteljima i navijačima omogućiti topao doček i jamčiti im sigurnost. FIFA ima povjerenja da će svi domaćini svjetskog prvenstva 2018. održati to obećanje", dodaje FIFA.

Zakon koji je u lipnju donio ruski predsjednik Vladimir Putin, sankcionira svaki čin "propagande" homoseksualnosti ispred maloljetnika. Zakon koji su mnogi ocijenili diskriminatornim izazvao je val kritika diljem svijeta i poziv na bojkot Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju iduće godine u Sočiju.

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) također je zatražio prošli tjedan "razjašnjenja" vezana za sporni zakon. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter