FIFA: Šimuniću 10 utakmica kazne, Mandžukiću jedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni nogometni savez (FIFA) kaznio je hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića (35) s 10 utakmica zabrane nastupa u službenim utakmicama te s 30.000 švicarskih franaka zbog povika "Za dom" po završetku uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda odigrane 19. studenoga u Zagrebu, a u kojoj je Hrvatska pobjedom 2-0 izborila plasman na SP u Brazilu.

Šimunić je po završetku utakmice uzeo mikrofon te nekoliko puta uzviknuo "Za dom" na što mu je publika s tribina odgovorila sa "Spremni", a Disciplinska komisija FIFA-e je takvo ponašanje okarakterizirala diskriminatornim.

- Igrač i publika su koristili povik koji je tijekom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Stoga je Disciplinska komisija zaključila da je njihovo ponašanje bilo diskriminirajuće.

Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebice ozbiljnost incidenta, komisija je odlučila kazniti igrača s 10 utakmica neigranja, objavila je FIFA.

Prvu utakmicu kazne Šimunić će odslužiti protiv Brazila na otvaranju SP-a, a ostatak kazne ovisit će o tome koliko će utakmica Hrvatska odigrati u Brazilu. Usto, Šimuniću će tijekom odsluživanja kazne biti zabranjen i ulazak na stadione tijekom odigravanja tih utakmica.

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić (27) kažnjen je jednom utakmicom neigranja zbog izravnog crvenog kartona koji je dobio tijekom uzvratnog susreta dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Islanda te će tako na SP-u u Brazilu propustiti samo prvi dvoboj "vatrenih" na otvaranju protiv Brazila u Sao Paulu 12. lipnja sljedeće godine, objavio je Hrvatski nogometni savez (HNS).

Mandžukić je, nakon što je u 28. minuti doveo Hrvatsku u vodstvo od 1-0, samo 10 minuta potom neoprezno startao na Gudmundssona te je dobio izravni crveni karton. No, naš najbolji napadač za taj je prekršaj dobio minimalnu kaznu pa će moći pomoći suigračima u susretima 2. i 3. kola skupine A protiv Kameruna u Manausu 18. lipnja te protiv Meksika u Recifeu 23. lipnja.

Vrbanović i Kovač šokirani visinom kazne za Šimunića

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović i hrvatski izbornik Niko Kovač izjavili su da su šokirani visinom kazne koju je Međunarodni nogometni savez (FIFA) izrekao Josipu Šimuniću.

Uz navedenu kaznu Šimuniću, sa 70.000 švicarskih franaka kažnjen je i HNS.

- Šokirani smo odlukom FIFA-e o kazni Šimuniću, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu u vjerojatnoj žalbi na ovu odluku, no moramo biti iskreni i priznati da ovakva kazna znači da Šimunić neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije htio povrijediti, FIFA je očito ovako drakonskom kaznom htjela poslati snažnu poruku, izjavio je Vrbanović.

- Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran FIFA-inom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svjetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio bilo koga povrijediti, rekao je hrvatski izbornik Niko Kovač.

Kako će Šimunić u veljači sljedeće godine napuniti 36 godina, ovakva kazna znači da je aktualni kapetan Dinama zasigurno završio svoju reprezentativnu karijeru tijekom koje je sakupio 105 nastupa za najbolju hrvatsku vrstu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter