FIFA popustila, uvest ce modernu tehnologiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna nogometna federacija (FIFA) popustila je silnom pritisku medija i javnosti i pristala je na uvodenje moderne tehnologije u nogomet, medutim Europska nogometna (UEFA) i dalje se protivi uvodenje tehnoloških pomagala.

Dio nogometnih analiticara smatra da je ovo jedna od najvažnijih odluka u povijesti 127 godina stare organizacije koja je pokazala da je i FIFA izašla iz kamenog doba.

FIFA-in odbor za nogometna pravila (IFAB) je odobrio uvodenje sustava Hawk-eye i GoalRef kojima se utvrduje je li lopta prošla gol liniju. Od osam pristiglih sustava na natjecaj IFAB-a samo su ta dva dobila prolaznu ocjenu. Testiranja su trajala oko devet mjeseci i IFAB ima pozitivna iskustva s oba sustava.

- Sretan sam zbog ove odluke koja je pokazala da FIFA može ici naprijed. Došlo je vrijeme za tehnologiju, medutim samo da bi se utvrdilo je li lopta prošla gol-liniju. Ovo je moderna odluka koja prati razvoj nogometa. S novim nacinima igre i raznim taktikama sve je teže zabiti gol, zbog toga je bitno da se registrira svaki regularni pogodak, kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter te dodao:

"Odluku sam promijenio nakon svjetskog prvenstva 2010. godine kada nije priznat regularan pogodak Engleza u susretu protiv Njemacke. Bio sam šokiran, a kao predsjednik FIFA-e ne mogu dopustiti da se takve stvari dogadaju na svjetskom prvenstvu".

UEFA se, pak, još uvijek protivi uvodenju tehnologije, a predsjednik Michel Platini smatra da su greške sastavni dio igre. Platini je cak porucio da tehnologiju treba što dalje držati od nogometa.

- Ja i dalje želim da nogomet ima ljudske okvire i ljudsko lice. Ne želim ga pretvoriti u poligon za razna tehnološka pomagala. Jedino uvodimo gol-tehnologiju i nema šanse da uvedemo još neko drugo pomagalo, dodao je Blatter.

Engleski clan IFAB-a Alex Horne smatra da uvodenje gol-tehnologije nece utjecati na igru, zbog cega je i dobilo zeleno svjetlo.

- Nitko od nas nikada ne bi dozvolio uvodenje tehnološkog pomagala koje bi promijenilo nacin igre ili nogometna pravila. Ovo je pomoc za suce kako bi se riješile neke sporne situacije, rekao je.

Hawk-eye se vec uspješno primjenjuje u tenisu i kriketu. Na nogometnim terenima, kada lopta prode gol-liniju, sudac na svoj rucni sat prima signal koji oznacava da je gol postignut. Takoder, odmah se stvara 3D TV snimka gola. Cijeli proces traje manje od sekunde, ali su troškovi instalacije vrlo visoki.

Kod GoalRefa koristi se mikrocip u lopti te magnetski valovi koji se emititraju pomocu antena postavljenih na vratnice i gredu. Sustav detektira bilo kakvu promjenu u magnetskom polju iza ili ispred gol-linije pomocu cega se odreduje je li gol postignut.

Ova tehnologija je jeftinija, ali nema potvrdu 3D snimke. Hawk-Eye su izmislili Britanci, a GoalRef je njemacko-danska kreacija.

Uvodenje novog sustava nece biti jeftino i teško je ocekivati da bi se Hawk-eye mogao uvesti primjerice na terene Prve HNL. Blatter je takoder svjestan da to nije jeftin projekt.

- Svjesni smo toga. Medutim, na velikim natjecanjima kao što je svjetsko prvenstvo moramo biti sigurni za svaki gol. Nema povratka ako se pocini greška, zakljucio je.

Svjetsku premijeru gol-tehnologija ce imati u prosincu na klupskom svjetskom prvenstvu, a ako se pokaže opravdanom, FIFA ce je upotrijebiti na Kupu konfederacija 2013. i Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu.


Podijeli: Facebook Twiter