FIFA: Objavljena imena uhićenih

Michel Platini (AFP)
Michel Platini (AFP)

Švicarska policija objavila je imena sedmorice uhićenih predstavnika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) koje se sumnjiči za korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara.

Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e - Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja, navodi švicarska policija. I ostala petorica uhićenih po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a su s američkog kontinenta.

Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-e Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA-e Julio Rocha iz Kikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas, nekdašnji dopredsjednik FIFE Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometna saveza Jose Maria Marin.

Marin je jedan od čelnika Organizacijskoga odbora Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje je bio zadužen za nogometni turnir. Uhićenja u Zuerichu izazvala su ogroman interes međunarodne javnosti, a reagirao je i predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini koji je zakazao je hitnu sjednicu Izvršnog odbora UEFE.

"Naš Izvršni odbor sastat će se u srijedu popodne, a u četvrtak je zakazana sjednica predstavnika svih nacionalnih saveza. Nakon toga ćemo izaći s našim službenim stavom glede uhićenja", kazao je Platini.

Švicarska policija u ranu je zoru u srijedu ušla u hotel u kojem su dužnosnici odsjeli uoči godišnjeg kongresa FIFA-e tijekom kojega će se u petak održati izbori za predsjednika.

Iz Švicarskog saveznog pravnog ureda objavili su kako se uhićenike, među kojima nije i sam Blatter, sumnjiči kako su u posljednjih 20-ak godina primili mito u visini od "nekoliko milijuna dolara".

"Odvjetnički ured za istočni New York provodi istragu protiv uhićenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od tvrtki koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 milijuna dolara", objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda.

Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko FIFA-e bilo je uključeno više od 10 osoba, ali u srijedu ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu.

Istraga američkih vlasti bila je usredotočena prema delegatima FIFA-e koji dolaze iz regije CONCACAF, odnosno iz Sjeverne i Srednje Amerike. Zbog sumnji u korupciju, bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner bio je prisiljen podnijeti ostavku 2011. godine.

Uhićenja je potvrdio i glasnogovornik FIFA-e.

"Do uhićenja je došlo na zahtjev američkih vlasti, ali za sada ne možemo komentirati ovu situaciju".

Švicarac Sepp Blatter (79) nalazi se na dužnosti predsjednika FIFA-e od 1998. godine, te se kandidirao za peti mandat na čelu krovne svjetske nogometne organizacije, a jedini protukandidat na izborima u petak bit će mu jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Švicarska blokirala 'sumnjive' račune

Švicarsko ministarstvo pravosuđa (FOJ) blokiralo je račune u nekoliko banaka nakon današnjeg privođenja dužnosnika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) optuženih za umiješanost u korupciju.

Kako prenose švicarski mediji, FOJ je blokirao račune za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje. "U skladu sa zahtjevima američkog pravosuđa, FOJ je zatražio blokadu računa u nekoliko banaka kroz koje je tekao koruptivni novac, kao i zapljenu nekih dokumenata," poručili su iz FOJ-a.

Švicarska policija je danas na zahtjev američkih vlasti uhitila sedmoricu visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju. Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e - Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja, navodi švicarska policija. I ostala petorica uhićenih po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a su s američkog kontinenta.

Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-E Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA Julio Rocha iz Nikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas s Kajmanskih otoka, nekdašnji dopredsjednik FIFE Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometna saveza Jose Maria Marin. Privedeni dužnosnici FIFA-e optuženi su za primanje mita u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter