FIFA-in trofej u Zagrebu vidjelo 20.000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 20.000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske posjetilo je u nedjelju i ponedjeljak prigodnu izložbu na kojoj je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bio izložen najpoznatiji nogometni trofej, koji će nakon finalne utakmice podići kapetan reprezentacije koja 13. srpnja u Brazilu osvoji naslov svjetskoga nogometnog prvaka.

Trofej FIFA-ina Svjetskoga nogometnog prvenstva u subotu je posebnim zrakoplovom stigao u Zagreb u sklopu velike svjetske turneje, a u MSU je bio izložen do večeras u 20 sati i nakon toga odlazi u Tursku.

Svjetska turneja trofeja Svjetskoga nogometnog prvenstva počela je u rujnu 2013. svečanošću ispred poznatoga kipa Krista Iskupitelja u Riju de Janeiru, a prije dolaska u Hrvatsku trofej je bio u 72 od 90 država u svih šest FIFA-inih konfederacija.

Inače, trofej, visok 36 centimetara, prikazuje dva nogometaša kako nose Zemljinu kuglu, a izradio ga je talijanski umjetnik Silvio Gazinga od 4,97 kilograma 18-karatnoga zlata i na njemu ima mjesta za imena sedamnaest pobjednika svjetskih prvenstava, dovoljno do 2038. godine. Za razliku od prijašnjeg trofeja Julesa Rimeta, novi se neće davati u trajno vlasništvo savezu čija reprezentacija osvoji tri titule, nego će se zamijeniti tek kada se na njemu više ne budu mogla napisati imena pobjednika.

Trofej Julesa Rimeta, nakon treće osvojene titule prvaka 1970., ostao je u trajnom vlasništvu Brazila, a prvi igrač koji je podigao pokal koji je izložen u Zagrebu bio je kapetan njemačke nogometne reprezentacije Franz Beckenbauer 1974. godine.

Unatoč velikom broju posjetitelja nisu svi bili oduševljeni dolaskom "Zlatnog pokala FIFA-e" u MSU, pa je prije njegovog dolaska u Zagreb skupina kustosa MSU-u poslala otvoreno pismo, koje je potpisalo sedamdesetak umjetnika, kustosa, kritičara, književnika i novinara, u kojem su naveli da se radi o neadekvatnoj komercijalizaciji muzeja o kojoj struka nije pitana i za koju su doznali iz medija.

S njihovim mišljenjem nije se složila ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, koja je smatrala da je odluka o održavanju predstavljanja pokala pitanje Uprave, a ne stručno pitanje, te je i prije dolaska Trofeja najavila da "postoji ogroman interes i da će predstavljanje pokala sa svim popratnim aktivnostima sigurno biti izvrsno posjećeno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter