FIFA-in trofej stigao u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji nogometni trofej koji će 13. srpnja na stadionu Marakani u Rio de Janeiru dobiti kapetan reprezentacije koja osvoji naslov svjetskoga nogometnog prvaka stigao je danas u Zagreb.

Priliku da izbliza vide tu najpoželjniju nogometnu nagradu hrvatski ljubitelji nogometa imat će 22. i 23. veljače u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će trofej biti izložen.

Svjetska turneja trofeja Svjetskoga nogometnog prvenstva počela je u rujnu 2013. svečanošću ispred poznatoga kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, a prije dolaska u Hrvatsku trofej je bio u u 72 od 90 država u svih šest Fifinih konfederacija.

Trofej će prijeći više od 150.000 kilometara. Njegovo putovanje uključuje prvu sveobuhvatnu turneju Latinskom Amerikom, gdje će biti u 39 država, a do povratka u Brazil obići će 51 državu koja ga dosad nije imala priliku ugostiti, među kojima i Hrvatsku.

Inače, trofej, visok 36 centimetara, prikazuje dva nogometaša kako nose Zemljinu kuglu, a izradio ga je talijanski umjetnik Silvio Gazinga od 4,97 kilograma 18-karatnoga zlata i na njemu ima mjesta za imena sedamnaest pobjednika svjetskih prvenstava, dovoljno do 2038. godine. Za razliku od prijašnjeg trofeja Julesa Rimeta, novi se neće davati u trajno vlasništvo savezu čija reprezentacija osvoji tri titule, nego će se zamijeniti tek kada se na njemu više ne budu mogla napisati imena pobjednika.

Trofej Julesa Rimeta, nakon treće osvojene titule prvaka 1970., ostao je u trajnom vlasništvu Brazila, a prvi igrač koji je podigao novi pokal bio je kapetan njemačke nogometne reprezentacije Franz Beckenbauer 1974. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter