Fidel Castro simpatizirao Ivana Pavla II.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Ivan Pavao II. bio je jako zahvalan kubanskom lideru Fidelu Castru što je, prije njegova posjeta Kubi 1998. godine, procitao njegove enciklike, pa cak i neke njegove pjesme, otkrio je drugi covjek Vatikana, državni tajnik Tarcisio Bertone, u knjizi cije je dijelove prenio list L'Osservatore Romano u nedjeljnom izdanju.

Bertone u knjizi "Veliko srce. Posveta Ivanu Pavlu II.", izmedu ostaloga, iznosi pojedinosti iz privatna razgovora s Ivanom Pavlom II. nakon njegova povratka s Kube. "Njegova ocjena tog putovanja bila je vrlo pozitivna. S velikim je entuzijazmom pricao o kubanskome narodu, koji je zahvaljujuci njegovu posjetu osjetio neku vrstu oslobodenja", piše talijanski kardinal.

"Fidel Castro pokazao je istinsku simpatiju prema Papi koji je, podsjecam, tada vec bio bolestan. Ivan Pavao II. mi je povjerio da se vjerojatno nijedan drugi predsjednik države nije tako dobro i detaljno pripremio za njegov posjet", piše kardinal.

Castro je "procitao Papine enciklike, njegove najvažnije govore, cak i neke njegove pjesme", dodao je. Katolicka nacija koja živi pod marksistickim režimom tijekom Papina posjeta u sijecnju 1998. bila je pomalo rezervirana i zbunjena, kao i državna vlast, no docek i odnos prema poljskome Papi bio je vrlo topao.

Ivan Pavao II. tada je pozvao Kastrov režim da se otvori, no istodobno je kritizirao Amerikance zbog embarga nametnutog toj državi. Papa Benedikt XVI. svog ce prethodnika proglasiti blaženim u nedjelju, 1. svibnja.


Podijeli: Facebook Twiter