Ficekima svaka cast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan sela Orihi obilježen je u znaku automobila, a posebna je pažnja bila posvecena popularnim ficekima buduci da je, uz deseti oldtimer day, održan i prvi Old fico day.

Na svoje su u subotu došli i ljubitelji motocikla i quadova jer su održane i deseta mototrka na prstenac te druga quad trka na prstenac, buduci da se Orihi nalaze u Opcini Barban koja ima dugu tradiciju prstenca.

- Prvi put smo organizirali smotru za fice jer je taj automobil pojam, ocekivali smo ih pet do deset. Bilo ih je 12 pa smo vrlo zadovoljni odazivom. Najstariji ficeki kojima se vrata otvaraju na 'obrnutu' stranu su oni pravi i takve je najljepše vidjeti na cesti, rekao je Denis Kontošic, nacelnik Barbana i predsjednik Kluba oldtimera i motoprstenca, koji je uz Alfreda Kociancica vodio manifestaciju.

Na smotri je sudjelovalo 64 oldtimera iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Najstariji automobil bio je Pontiac 1931. godine, kojem je vlasnik Paolo Cerioli, Talijan koji živi u Rovinju i clan je autokluba Pula-Rovinj. Najljepši je pak bio citroen iz 1953. godine kojem je vlasnik Giordano Visintin iz Funtane, clan oldtimer kluba Umag, a najljepši motocikl bio je moto guzzi Korada Deaka iz Vrsara.

Naj fico, kojem je pripala titula "Fico za pet - svaka mu cast", bila je zastava 750 iz 1963. godine ponosnog vlasnika Sandija Cetine iz Vodnjana. Proglašen je i naj kamion, TAM 110 iz 1979. godine, vlasnika Franka Rudana iz Šišana.

Nakon smotre, oldtimeri su krenuli u vožnju selima Barbanštine u koloni dugoj cak kilometar i pol, a prvi put su u njoj sudjelovali quadovi.

Show je nastavljen motoriziranim utrkama na prstenac. Izvrstan rezultat u trci postigli su Dario Licul kao vozac i Izidor Nadal kao kopljanik koji su u sve tri vožnje pogodili u sridu i bili najbolji od 26 natjecateljskih parova. U quad trci na prstenac nakon dvije vožnje pobijedili su natjecatelji iz Orihi, vozac Dorijano Žudih i kopljanik Slavko Rojnic, a sudjelovala su ukupno cetiri quada.


Podijeli: Facebook Twiter