Fiati koče sami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 2010. Godine nagrada EuroNCAP Advanced se dodjeljuje proizvođačima koji svoje automobile opremaju sigurnosnim sustavima što osiguravaju korist za sve sudionike u prometu.

Upravo navedene inovacije uključuju novi Fiatov sustav "City Brake Control" što je osvojio prestižnu nagradu Euro NCAP Advanced 2013. Kao opcija u modelima Panda i 500L, ovaj sustav aktivne sigurnosti detektira prisutnost prepreka ispred automobila i automatski aktivira kočnicu ne učini li to vozač kako bi se sudar izbjegao. Sustav "City Brake Control" je konstruiran kako bi pružao pomoć u gradskom prometu i uvijek je aktivan kada se automobil kreće brzinom između 5 i 30 km/h.

Aktivira se prilikom svakog pokretanja motora, dok se deaktivirati i ponovo aktivirati može prema željama vozača. Konkretno, "City Brake Control" sustav rabi LIDAR (Light Detection And Ranging) vrstu laserskog senzora što se nalazi u gornjem dijelu vjetrobrana i koji komunicira sa sustavom elektronske kontrole stabilnosti (ESC). Ovisno o određenim parametrima (površina ceste, dinamika, putanja, stanje guma,...),uključuje se u rad sustava, osiguravajući potpuno izbjegavanje ili smanjenje posljedica sudara.

Ovaj sofisticirani uređaj integrira funkcije automatskog kočenje u nuždi (AEB), pripremu kočnica i pomoć pri naglom kočenju. Uz poštivanje želja vozača koji zadržava potpunu kontrolu nad vozilom, AEB funkcija aktivira kočenje u nuždi zaključi li se da je sudar neizbježan i vozač ne stigne reagirati.

 
 


Podijeli: Facebook Twiter