Fiat i Mazda razvijaju sportski dvosjed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski proizvodac automobila Fiat i japanska Mazda priopcili su u srijedu da ce udružiti snage radi proizvodnje sportskog dvosjeda. Dva ce poduzeca zajednickim snagama razvijati model za Fiatov brend Alfa Romeo i terenac za Mazdu.

Vozila ce se proizvoditi u Mazdinom pogonu u Hirošimi. Oba modela temeljit ce se na novoj verziji Mazdina MX 5, vozila po kojem je Mazda najpoznatija.

Japanski proizvodac nastoji smanjiti troškove nakon što je u prošloj poslovnoj godini zabilježio gubitak od 1,3 milijarde dolara.

"Sklapanje saveza radi razvoja tehnologije i proizvodnje jedan je od korporativnih ciljeva Mazde, a najava o udruživanju s Fiatom važan je prvi korak u tome smjeru", naveo je u priopcenju predsjednik uprave Takashi Yamanouchi. Izvršni direktor Fiata Sergio Marchionne porucio je pak da ce suradnja s Mazdom uroditi "uzbudljivim i atraktivnim terencem u tradiciji Alfa Romea".

Pocetak proizvodnje tog modela Alfa Romea planira se u 2015.

Mazda je inace usko povezana s Fordom u cijem je vlasništvu 1996. bila gotovo trecina japanskog poduzeca. U posljednjih nekoliko godina Ford je smanjivao udio i sada posjeduje samo dva posto japanske tvrtke.


Podijeli: Facebook Twiter