Fetva protiv poglavara islamske zajednice u Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustada Cerić donio je pretposljednjeg dana svoga mandata fetvu (odluku o zabrani), kojom je islamskim vjernicima zabranio slušati i slijediti poglavara Islamske zajednice u Srbiji Adema Zilkića optužujući ga da radi u interesu protivnika te da potiče podjele među Bošnjacima.

U odluci, koju je u utorak objavio Rijaset Islamske zajednice u BiH, Cerić se pozvao na šerijatske ovlasti i Kuran. 

"Uvjeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur'ansku kategoriju čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici", istaknuo je reis Cerić u odluci.

Po nalogu reisa Cerića, kojega će za dva dana naslijediti Husein Kavazović, vjernicima se zabranjuje slušati srbijanskog reisa, slijediti ili obavljati vjerske obrede što ih on predvodi.

"Zahtijevam od Adema Zilkića da se ispriča muslimanima za nanesenu im duševnu bol", poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH, optužujući poglavara Islamske zajednice u Srbiji da zbog osobnog interesa "prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele zgaziti". 

Cerić je ustvrdio i da se reis Zilkić lažno predstavlja, čime po njegovu mišljenju nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelome Balkanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter