FET: Dva tjedna do konačne upisne liste

Ksenija Černe, Danijela Križman Pavlović i Mauro Dujmović (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)
Ksenija Černe, Danijela Križman Pavlović i Mauro Dujmović (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

Budući studenti koji su odavno već trebali odlučiti koji će studijski program odabrati, sada su u iščekivanju objave rezultata ispita državne mature, u ponedjeljak, 7. srpnja. Konačna lista bit će pak poznata tjedan dana kasnije, dakle 14. srpnja u 12 sati.

Mogućnost promjene liste prioriteta studijskih programa bit će otvorena do 17. srpnja, rečeno je na konferenciji za novinare pri Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Također, 17. srpnja bit će poznate konačne rang liste za upis u prvu godinu preddiplomskih studija, nakon čega će budući studenti trebati potvrditi odabir studija, a upisi će započeti 21. srpnja prema objavljenom rasporedu i obavijestima na oglasnoj ploči i internetskim stranicama fakulteta. U slučaju upražnjenih mjesta na redovnom, odnosno izvanrednom studiju, održat će se rujanski upisni rok, za koji će se prijave primati od 1. do 30. rujna, a upisi će potom uslijediti od 1. do 3. listopada.

Upisne kvote na FET-u gotovo su izjednačene s onima iz prethodnih godina, stoga će preddiplomski studij ukupno moći upisati 740, a diplomski studij 253 studenta.

- Kvote su gotovo nepromijenjene u odnosu na prošle godine, budući da smo zadovoljni dosadašnjom popunjenošću. Izvode se isti studiji ekonomije, poslovne ekonomije s pet studijskih smjerova, interdisciplinarni studij "Kultura i turizam", i studij informatike na preddiplomskoj razini, dok na diplomskoj razini očekujemo dobivanje dopisnice za studij informatike, rekla je između ostalog dekanica FET-a prof.dr.sc. Danijela Križman Pavlović.

Prodekanica za nastavu i znanstveno - istraživačku djelatnost doc.dr.sc. Ksenija Černe kao novost je istaknula kategoriju uvedenu zbog programskog ugovora sklopljenog s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a vezana je za osobe starije od 25 godina, koje dosad nikad nisu studirale, a željele bi studirati kao redovni studenti. Lani je upisna kvota za takve bila po jedan za preddiplomske studije, a ove godine povećana je na šest. Za diplomski studij, povećana je kvota s jedan na tri. Černe je istaknula i važnost mrežnih stranica putem kojih budući studenti mogu dobiti sve važne informacije, a to su www.postani-student.hr, zatim http://www.ncvvo.hr i www.unipu.hr

- Veliku popunjenost, i to već u prvom upisnom roku bilježimo na interdisciplinarnom studiju "Kultura i turizam" otkako nam je prije tri godine povjerena njegova organizacija i izvođenje. Osim odlične, gotovo stopostotne popunjenosti ovog tržišno atraktivnog smjera i to već u prvom upisnom roku, zadovoljni smo s radom studenata na brojnim projektima te ostvarenu suradnju s poslovnim subjektima, rekao je predstojnik Odsjeka za interdisciplinarne studije pri FET-u, doc.dr.sc. Mauro Dujmović.

Nova akademska godina donijet će povećanje cijene školarine za izvanredne studente koja će koštati 5.000 kuna.

- Godinama smo uspjeli održavati cijenu od 3.300 kuna za godinu izvanrednog studija. No, na ovom studiju godina traje tri semestra, dakle godinu i pol, a takvo, duže razdoblje za polaganje ispita, izvanrednim studentima donosi prednosti u odnosu na redovite. Ipak, čak i na našem sveučilištu, cijene izvanrednog studija puno su veće. Financijski nismo mogli više podržati izvođenje po dosadašnjoj cijeni, no smatram da je cijena akademske godine od 5.000 kuna još uvijek jedna od najnižih školarina u Hrvatskoj, rekla je dekanica Križman Pavlović. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter