Festivalski uspjesi filma "Kokoška"


Njemačko-hrvatska koprodukcija "Kokoška" Une Gunjak, prošlogodišnja dobitnica Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film, nastavlja uspješno međunarodno predstavljanje - tijekom rujna i listopada osvojio je na raznim festivalima čak osam nagrada.

Taj film o šestogodišnjakinji kojoj otac s ratišta u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski dar šalje kokoš, proglašen je najboljim kratkometražnim filmom na nedavno završenom festivalu Metricamentecorto, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Na istom festivalu, koji se od 25. rujna do 4. listopada održao u Trebaselegheu u Italiji, najboljom je proglašena i mlada glumica iz tog filma Iman Alibalić.

Prije toga, u rujnu, "Kokoška" je osvojila nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Batumiju, koji se od 13. do 20. rujna održao u tom gruzijskom gradu, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom. Nagradu za najboljeg glumca na istom festivalu osvojio je Joachim Fjelstrup iz manjinske dansko-hrvatske koprodukcije "Itsi Bitsi".

Film Une Gunjak osvojio je tijekom rujna i brončanu nagradu na Best of International Short Films Festivalu u gradu La Ciotat u Francuskoj, na 3. međunarodnom filmskom festivalu u Duhoku u Iračkom Kurdistanu nagradu za najbolji kratkometražni film, na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Bueu u Galiciji nagradu za režiju i zvuk (Raoul Brand), te na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Busho u Budimpešti nagradu za najbolju kameru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter