Festival znanosti: Živi svijet u kapljici morske vode

Sva čuda u jednom kapljici morske vode
Sva čuda u jednom kapljici morske vode

Zašto je more plavo, koliko je slano, a kako izgleda mikroskopski svijet u samo jednoj kapljici morske vode - odgovore na ova, ali i mnoga druga zanimljiva pitanja, koja se tiču mora i života u njemu možete dobiti posjetite li radionice i predavanja koja se u sklopu 12. festivala znanosti sve do subote održavaju u Sveučilišnoj knjižnici.

Kako doznajemo od asistentica Emine Pustijanac i Ines Kovačić, radionice "Život u zoni prskanja valova" vode studenti sveučilišnog preddiplomskog studija znanosti o moru. One traju oko dva sata, od 9 do 11 i od 11 do 13 sati, no doći se može i priključiti u svako doba.

Osim upoznavanja s ribama, ugroženim i zaštićenim morskim vrstama, posjetitelji mogu uživati i u praktičnom dijelu radionica - pogledu na morski akvarij, seciranju ili pak mikroskopiranju.

Kako doznajemo od Kovačić, mnogi su srednjoškolci već prošli kroz radionice, mnoge su pulske škole najavljene, a doći će i vrtićke grupe kojima je program prilagođen uzrastu. Svi mogu sudjelovati i u nagradnoj igri te dobiti ulaznice za posjet rovinjskom akvariju.

Radionice, poput "Dagnja - pokazatelj stanja okoliša", "Alge - sluzavi prijatelji" vode studenti Žana Moslavac, Vanja Jeremić, Matea Stankić, Nikola Medić, Danijel Kablar, Iva Kučinar, Victor Stinga Peruisco, Roberta Venier, Denis Škalic, Goran Stjepić, Vanja Mitić i Marko Relić.  

Uz radionice u velikoj čitaonici Sveučilišne knjižnice može se, sve do subote, od 9 do 13 sati, razgledati izložba fotografija Victora Stinga Perusca. Izložbom se, veli autor, želi približiti more i atmosfera koja ga okružuje. Slike tako pokazuju valove, morske organizme ispod i iznad morske površine i ljude koji su vezani uz more.

Nakon znanosti o moru na scenu su stupili učenici drugog razreda Tehničke škole koji su održali prezentaciju o kažunima, odnosno dali svoj "arhitektonsko-matematički" pogled na kažune. Kako smo doznali od njihove profesorice matematike i mentorice Vilme Vičić, učenici su bili na terenu u Vodnjanu, gdje su mjerili i proučavali kažune te ih obradili sa stručne, arhitektonske, matematičke i građevinske strane.

Sutra će u 12.30 sati učenici i profesorica ove škole Jadranka Vreš Rebernjak na istome mjestu održati još jedno zanimljivo predavanje "Stopama rimskih agrimensora". Oni će prezentirati rezultate mjerenje Arene. Najprije su je izmjerili modernim instrumentima za mjerenje, a potom starorimskim mjernim geodetskim instrumentom "groma" koji su sami replicirali. Do kojih su saznanja došli - dođite poslušati sutra. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter