Festival znanosti u vrtiću

Djeca su sama istraživala, uz pomoć voditelja
Djeca su sama istraživala, uz pomoć voditelja

"Može li biti drugačije? Kako to istražuju djeca!" naziv je projekta djece i odgojitelja nekoliko skupina dječjih vrtića Neven iz Rovinjskog Sela, Tičići iz Novigrada, Radost iz Poreča i Girotondo iz Umaga, ostvarenog u suradnji s udrugom Babin pas iz Rovinjskog Sela i riječkog Centra za istraživanje djetinjstva.

Prezentacija ovog Festivala znanosti u vrtiću, kako su ga nazvali, upriličena je u subotu u Umagu, kada su održane i radionice i otvorena multimedijalna izložba u Zajednici Talijana, na kojoj se moglo vidjeti što su sve mališani radili i istraživali.

Spoznajno-istraživačke radionice za djecu ranog i predškolskog uzrasta, kao i istraživanja sa stručnjacima, omogućila su im da se susretnu s različitim pojavama kao što su zvuk, svjetlost, vjetar, zrak, voda, struja i drugo, pa su tako upoznali tajne i načine funkcioniranja svijeta.

Mališane nisu tek podučavali znanstvenim činjenicama, već su oni aktivno sudjelovali u pokusima, diskusijama i objašnjenjima. Djeca su po prirodi znatiželjna i posjeduju veliku potrebu za otkrivanjem i razumijevanjem svijeta kojih ih okružuje. Vlastita iskustva i doživljaje u istraživanjima imala su priliku izraziti različitim medijima, materijalima i tehnikama na kreativnim radionicama pod vodstvom umjetnika, matematičara, fizičara, biologa i drugih.

Na početku programa u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta za polaznike svih vrtića odigrana je predstava zagrebačke udruge Prirodopolis, u kojoj su njeni čelnici dr. Ivica Aviani i Hrvoje Mesić kao znanstvenici pokazali brojne eksperimente i izveli pokuse, sve po zakonima fizike.

Ovaj je projekt proveden zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a odvijao se pod stručnim nadzorom supervizorice dr. Lidije Vujičić. (piše i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter