Festival znanosti: Mnoštvo predavanja, radionica...

Najava Festivala znanosti (M. MIJOŠEK)
Najava Festivala znanosti (M. MIJOŠEK)

Dvanaesti festival znanosti održat će se u Puli od ponedjeljka, 7. travnja, do subote 12. travnja. Na najavnoj konferenciji koja je održana u Istarskoj županiji Patricia Smoljan pročelnica za obrazovanje, navela je kako se ovaj festival u našem gradu održava treću godinu za redom, a kako je njegova važnost u tome što je objedinio sve odgojno-obrazovne institucije; od vrtića do fakulteta koji su se uključili u čitav niz radionica, predavanja i izložbi.

Tako su se u ovu manifestaciju uključili Dječji vrtići Pula, pet osnovnih škola (Monte Zaro, Šijana, Veli Vrh, Vidikovac i Talijanska osnovana škola Giuseppina Martinuzzi), dvije srednje škole (Gimnazija i Tehnička) te pulsko Sveučilište Jurja Dobrile.

Anton Pletikos, predsjednik Zajednice tehničke kulture Istarske županije, zahvalio se Gradu i Županiji na potpori te naglasio da je cilj ovoga festivala približiti znanost javnosti te ih na zanimljiv način dodatno obrazovati, ali i motivirati mlade ljude za istraživanje.

Kako je naveo programi će se ove godine, osim u Puli, odvijati u 15 hrvatskih gradova: Dubrovniku, Krapini, Lošinju, Osijeku, Požegi, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Trilju, Varaždinu, Zadru i Zagrebu.

- Detaljni program manifestacije, čija su glavna tema ove godine valovi, mogu se pogledati na web stranici Festivala www.festivalznanosti.hr, naveo je Pletikos dodajući da se program službeno otvara u ponedjeljak u 12 sati u prostorima Zajednice tehničke kulture (Glavinićev uspon) i to zanimljivim predavanjem Davora Horvatića "Kvantna fizika - što je to istina, a što muljaža". U 17 sati na istom će se mjestu održati predavanje Rosanne Biasol-Babić, Sandre Franjul, Alde Trbojević "Di onda in onda" odnosno "Na udaru valova".

Od ostalih programa izdvojimo predavanja koja će se svakoga dana održavati u Sveučilišnoj knjižnici od 9 do 13 sati - Ines Kovačić održat će predavanje "Obrana od valova", a Emina Pustijanac govoriti o "Nevidljivom svijetu u zoni prskanja valova". U srijedu će u školi Vidikovac održati predavanje popularni Korado Korlević "Zvjezdane staze - Slijedeći 3,7 milijuna godina".

U petak izdvojimo predavanje koje će u podne na Sveučilištu održati Robert Zenzerović "Kad ti se stvari čine nejasnima - stani" dok će se istog dana, u 19.30 sati u Astronomskom društvu Istra održati predavanje Gorana Zgrablića "Biljke u zemlji kvanta", a ukoliko vrijeme bude dopustilo posjetitelji će moći uživati i u gledanju zvijezda.

Pokrovitelji Festivala znanosti su Grad Pula, Istarska županija dok su glavni pokrovitelji Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta i predsjednik Ivo Josipović. Na kraju dodajmo još samo informaciju da su sva predavanja, izložbe i radionice za javnost besplatne. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter