Festival Zagrebi! postavlja spomen-ploču Tomu Gotovcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji, šesti po redu, Zagrebi! festival bavi se umjetnicima u njihovoj zlatnoj dobi, a održat će se od 9. do 13. studenog, kada će se, točno 32 godine nakon performansa "Zagreb, volim te" Tomislava Gotovca, tom multimedijalnom umjetniku postaviti spomen-ploča na pločniku ispred bivšeg kina Lika, gdje je gol krenuo u svoju zapamćenu kratku šetnju do Trga.

Time će se, uz pomoć Instituta Tomislav Gotovac i Grada Zagreba, završiti inicijativa započeta prije dva festivalska izdanja, kada je Gotovca i njegov rad slavila privremena zlatna skulptura na Ilici, izvijestio je danas organizator, umjetnička organizacija Serafini.

U svom sedmominutnom performansu "Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te)" iz 1981. Gotovac je potpuno gol prešao put od Ilice 8 do Trga, gdje je uhićen zbog narušavanja javnog reda i mira, ušavši tako u povijest performansa, ali i Zagreba.

Počast Gotovcu odat će se i u Laubi – kući za ljude i umjetnost, gdje će se predstaviti rad međunarodnih umjetnika koji su generacijski i stilski bliski Gotovčevu radu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter