Festival za vrijeme kojeg klasična glazba postaje rasplesana i zaigrana

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Danas je u pulskoj Galeriji Cvajner predstavljen 2. Međunarodni festival klasične glazbe - Classical Music Festival koji će od 21. do 26. kolovoza ugostiti 40-ak vrsnih umjetnika iz deset zemalja na različitim pulskim lokacijama. Festival su najavili predsjednica Istarskog kulturnog sabora, osnivačica i ravnateljica Classical Music Festivala Andrea Milohanić, potpredsjednik Istarskog kulturnog sabora Sandro Vešligaj te voditeljica Galerije Cvajner Gorka Ostojić Cvajner. Predstavljanje je moderirala Mateja David, a bila je prisutna i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Duhovito, šarmantno, mladenački

Andrea Milohanić je kazala da je cilj ovog programa približiti klasičnu glazbu širokom krugu ljudi, lišiti je okova "uštogljenosti" i prikazati je na jedan novi, humorističniji način.

Gorka Ostojić Cvajner istaknula je da ova manifestacija propituje ponovo odnos klasične glazbe i publike na duhovit, šarmantan, mladenački način koji je lišen ukotvljenosti u klasičnu kadriranu, strogo impostiranu reproduktivnu glazbu klasičnoga usmjerenja.

- Bili smo potaknuti paradoksom stvarnosti: glazbe ima više nego ikad prije a pridajemo joj tako mali, mali značaj. Ona je tek beznačajni ukras današnjice. Odlučili smo da to treba promijeniti i da treba shvatiti koliko je glazba važna za svaku individuu, kazala je Milohanić te dodala da je tako nastala ideja da se pokrene ovaj festival za vrijeme kojeg će klasična glazba postati rasplesana, zaigrana i rasprostranjena po pulskim lokacijama uključujući povijesnu jezgru. Tako glazba postaje pristupačna i slučajnom prolazniku.

- Ako zadobijemo nečiju pažnju, makar i na dvije minute, naš cilj je postignut, kaže Milohanić.

Uz to, kroz festival predstavljaju i umjetnike na opušteni način pa će se s glazbenicima nakon nastupa moći i razgovarati, a publika će moći probati instrumente budući da će se na festivalu koristiti neki instrumenti koji se na ovom području ne koriste često.

U organizaciji festivala pomaže i 13 volontera koje je Milohanić opisala kao odgovorne, društvene i energične mlade ljude s Muzičke Akademije u Puli te nekolicina entuzijasta iz AIESEC-a, međunarodne platforme studenata. Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Grada Pule.

Festivalski program je najavio Vešligaj, i kazao da se manifestacija otvara u ponedjeljak 21. kolovoza u 21 sat u Muzeju suvremene umjetnosti Istre megacool eventom, nastupom sastava baROCKINGbach koji čini postava iz Slovenije. Uz umjetničko vodstvo Dalibora Miklavčiča koji će na svemirskom instrumentu s 37 pedala upriličiti Bacha, nastupit će pet gudača: Mojca Jerman i Matej Haas na violini, Hana Lavrinc na violi, Katarina Leskovar na violončelu, Jošt Lampret na kontrabasu i Meta Pirc na flauti.

Drugi dan, 22. kolovoza u 21 sat, u Europskom centru za mir i razvoj (iza Augustovog hrama) nastupaju umjetnici koje organizatori nazivaju "James Bondovima europske operne scene", koji će glasovnim sposobnostima razoružati i one koji do sad nisu bili posebno naklonjeni opernom pjevanju. To su: sopranistice Gabriela Vranceanu iz Rumnunjske i Ivana Đoković iz Srbije, bariton Heimo Orter iz Austrije te tenor Sverin Prassl, također iz Austrije.

U srijedu, 23. kolovoza, u 21 sat u prostor starog autobusnog kolodvora stiže Promart Tango Trio sa sjedištem u Rimu kojeg čine violinistica Dahl Ah Lee iz Južne Koreje, violončelistica Martina Rudić iz Hrvatske i pijanistica Teodora Ristić iz Srbije.

Maestro koji krade leptir mašne

Nakon jednodnevne pauze, u petak 25. kolovoza u 11 sati u Parku kralja Petra Krešimira predstavit se "nestašni maestro Flamingo".

- Osim što potajice voli krasti festivalske bijele leptir mašne, strastveni je zaljubljenik u svijet udaraljki. Ludi je maestro već sad počeo okupljati ekipu te će u parku na travi napraviti glazbeni piknik za pamćenje s pomagačima, šašavim udaraljkašem Simon Klavžarom i urnebesnom Zvezdanom Novaković koji će pokazati kako od svog tijela napraviti udaraljkaški instrument, najavili su organizatori.

Završnica festivala bit će i ove godine koncertni maraton koji će se u subotu 26. kolovoza od 18 sati do ponoći održati na Forumu. Ove godine organizatori predstavljaju više programa i to CLASSICvsFOLK u sklopu kojeg nastupaju Zvezdana Novaković (vokal i harfa), Darina Zlatkova (vokal), Ivelina Dimanova Ivanova (vokal), Tanya Prvanova (vokal); zatim balkanCLASSification – Miloš Miketić (flauta), MašaBabić (klavir), Aleksandar Stanković (kontrabas), Dušan Kranjc (bubnjevi); PIANOMANIA for 20 fingers: Ivana Marija Vidović (klavir), Vesna Miletić (klavir), P. S. I accord YOU: Maša Babić (klavir), Matej Bunderla (saksofon), Mirko Jevtović (harmonika); Classic meets jazz: Branko Sterpin (truba), Oleg Kireyev (saksofon), Boro Lukić (gitara), Nenad Mirt (kontrabas), Dušan Kranjc (bubnjevi) a bit će tu i glazbeni kutak za mlade istarske glazbenike nazvan "ISTRIA's young musicians".

Vešligaj je kazao i da je Istarski kulturni sabor udruga sa sjedištem u Puli osnovana 2015. godine. On i Milohanić su kao profesionalni glazbenici maštali o gradu koji vrvi sadržajem kvalitetnih manifestacija klasične glazbe. Zato su uzeli stvar u svoje ruke i osnovali udrugu u kojoj su dobrodošli intelektualni umovi sa svih umjetničkih područja koji će inovativnim i kreativnim projektima potaknuti okolinu da prigrli umjetnost.

Ove godine organizatori festivala surađuju s modnom dizajnericom Sašom Doblanović Randall koja će šivati kreacije za hostese s motivom leptir mašne koja je i zaštitni znak festivala.

Izložba "soundsONliquids" Theresije Fauland-Nerat

U nedjelju navečer u Galeriji Cvajner kao uvod u festival otvorena je izložba "soundsONliquids" austrijske slikarice, kiparice i povjesničarke umjetnosti Theresije Fauland-Nerat.

Riječ je o prvoj pulskoj izložbi ove austrijske umjetnice koja je kao slikarica izložila unutar galerije dva ciklusa od kojih je jedan posvećen Fridi Kahlo gdje spirala kao simbol preoblikovanja sebe i duhovnosti dobiva najveću snagu. Drugi dio čine njeni pejzaži organičke, apstraktne naravi što je i njezin rukopis, dok treći dio pripada njenim dvjema skulpturama izloženima ispred Gradske palače, koje predstavljaju krznara i krznaricu. Gorka Ostojić Cvajner je naglasila da su to asocijativne i poetične skulpture kao što je autorica u cijelom svom ciklusu. Skulpture od lijevanog željeza koje su se smjestile u atrij gradske palače, izvorno simboliziraju muškarca i ženu, no ovom prigodom simboliziraju prijateljstvo grada Graza i Pule. Ideja je bila da posjetitelji prije no što zvuk dožive auditivno, da ga dožive i vizualno. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter