Festival za samo jedan dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se prijašnjih godina odvojio od Sajma knjige u Istri, u cijem je okrilju i nastao, te održavao tijekom više dana, festival Polis Jadran Europa ove se godine vraca "kuci". Pod nazivom Polis 2010. održat ce se samo jedan dan, i to 9. prosinca u sklopu maticnog mu sajma.

Tema Polisa 2010. bit ce Kinematicki grad. Recesija je pogodila i taj festival, a hoce li izdržati pritisak manjka financija, upitali smo Egle Vošten, direktoricu festivala Polis Jadran Europa.

"Ove godine dobili smo financijsku potporu Istarske županije, Ministarstva kulture, Turisticke zajednice Pule i Austrijskog kulturnog foruma, no bez obzira na tu cinjenicu, budžet Polisa smanjen je za više od pedeset posto. Naime, izostalo je financiranje Grada Pule i samim time i financiranje jedne europske fondacije. Našli smo se pred odlukom održati Polis ili ga ukinuti. Zbog velikog interesa publike koja je festival pohodila u posljednje cetiri godine, kao i zbog umjetnika koji su na Polisu našli svoje mjesto izraza, odlucili smo da se održi u smanjenoj formi u sklopu Sajma knjige, veli Egle Vošten.Ovogodišnji Polis pocinje 9. prosinca u 10 sati i to Školom Polisa na velikoj pozornici Doma hrvatskih branitelja.

"U programu Škola Polisa, na koji sam posebno ponosna, gostovat ce dva vrsna predavaca: filozof i esejist, sveucilišni profesor Žarko Paic te njujorški redatelj, producent i profesor na likovnoj akademiji u Budimpešti, Allan Siegel. Obojica ce kroz svoja predavanja analizirati odnos filma i grada. Predavanje Žarka Paica naslovljeno je "Slika i vrijeme: Film kao vizualna dekonstrukcija suvremenog grada", a Allana Siegela "Film i grad: prikazivanja i stvarnosti"", veli Vošten.

Predavanja ce pratiti i primjeri iz filmova, a program je namijenjen srednjoškolcima i studentima.

Program Polisa nastavit ce se u 20 sati u galeriji Makina, za tu prigodu preimenovanu u galeriju Polis, gdje ce biti otvorena izložba takoder nazvana "Kinematicki grad".

"Na izložbi koju je osmislila Branka Bencic, a koja prati naslovnu temu festivala, prikazat cemo sljedece radove - eksperimentalni film "12 eksplozija" (2008.) Johanna Lurfa, eksperimentalni film Mihovila Pansinija Scusa "Signorina" (1963.), eksperimentalni film "Wires" (2004.) Maje Rožman, animaciju "Screening" (2007.) Darija Šolmana te kultni film Waltera Ruttmanna iz 1927. "Berlin - Simfonija velegrada"", pojašnjava Vošten.

Zadnji program Polisa održat ce se u diskoklubu Marelica - klubu Polisa u 22 sata, gdje ce publika moci prisustvovati multimedijalnom glazbenom performansu Wande & Nove deViatora "Zamrznute slike".


Podijeli: Facebook Twiter