Festival Visualia ponovno pretvara Pulu u grad svjetlosti

Detalj s prijašnjih dobro posjećenih izdanja Visualie
Detalj s prijašnjih dobro posjećenih izdanja Visualie

Ovogodišnji Visualia festival, u organizaciji udruge Sonitus i veliku pomoć pulskog TZ-a, Grada Pule, ali i brojnih partnera poput Uljanika, Arenaturista, Becksa i HPB-a, održat će se sljedećeg tjedna od četvrtka 12. do subote 14. svibnja. Festival će se održati na 12 pulskih lokacija i sadržavat će bogat i inovativan program.

Crtanje vodom na video-zidu

Modernizacija postojećih i približavanje novih tehnologija posjetiteljima, kojih je prošle godine bilo više od 15 tisuća, na atraktivan i neuobičajen način pružit će zanimljive sadržaje na Giardinima, Portarati, De Villeovom usponu, Danteovom trgu, Svetim Srcima, Forumu, Ulici Sergijevaca i Kandlerovoj ulici, parkovima Grada Graza i kralja Krešimira, na rivi te u Titovom parku.

Bogatstvo međunarodnog festivala Visualia je i sudjelovanje inozemnih umjetnika koji dolaze u Pulu. Još veću vrijednost Festivalu daje sudjelovanje domaćih snaga iz udruge Sonitus koji kreiraju program te znaju odabrati posebne lokacije čime uspješno realiziraju jedinstvene svjetlosne instalacije.

- Festival svake godine raste i ima bogatiji program, a ove godine posjetitelji će moći vidjeti više od 20 svjetlosnih instalacija. Visualia je promovirana u Rijeci, Zagrebu, Ljubljani i Trstu, a najveća joj je vrijednost to što je realiziraju naši ljudi koji su ustvari naša snaga, rekla je u uvodu konferencije za novinare u ponedjeljak direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

Zahvaljujući projektu kojeg je odobrila Europska unija, Visualia će ove godine ostvariti suradnju sa sličnim festivalima u Portugalu i Poljskoj, te će se dogoditi "razmjena svjetlosti" između portugalskog i poljskog domaćina festivala, te Pule i Ljubljane.

- Posebnost ovogodišnjeg festivala bit će izložba Storywood u Svetim srcima čiji su autori Puljanin i Labinjan Vibor Juhas i Manuel Šumberac, svojevrsna interaktivna bajka koja će svjetlosnim efektima transformirat prostor u Čudesnu šumu. Ta će izložba i otvoriti ovogodišnji festival, prenio je dio bogatog programa direktor festivala Visualia Marko Bolković.

Novost će biti, kaže Bolković, mapping na pročelju zgrade na Giardinima gdje je apoteka. Na Giardinima će biti prezentiran i inovativni video-zid Waterlight Graffiti, kojeg dovodi francuski autor Antonin Fourneau, a na kojem se crta pomoću vode, bilo kistom, bilo prskanjem.

Na Portarati će se, pak, instalacijama osvijetliti Zlatna vrata i okolne zgrade, Na Danteovom trgu ponoviti Wishing Well interaktivna svjetlosna instalacija, a Forum, sama katedrala i njen zvonik bit će poprište raznih mappinga, kao i bivša zgrada Arena trikotaže gdje će se realizirat svojevrsni svjetlosni mural.

"Rasplesani" Svjetleći divovi

- Naravno, bit će tu i Svjetleći divovi, osvijetljene dizalice Uljanika. Prva dva dana festivala ponovit će se program s ranijih festivala, dok će 14. svibnja Divovi "plesati" uz muziku uživo, pulskih glazbenika s Muzičke akademije. Također, u povodu 160. rođendana Uljanika nadomak Riječkog gata vodenim video-zidom ispričat će se priča o pulskom brodogradilištu, otkrio je Bolković.

Interaktivne instalacije postavit će se i na De Villeovom usponu i Parku kralja Petra Krešimira, a svjetlosne instalacije u Titovom parku i Ulici Sergijevaca, te Parku Grada Graza.

- Zadovoljstvo je surađivati s takvim kreativnim vidom rada koji daje nove vizure bogatoj pulskoj baštini. Ove godine vjerujem da će sve oduševiti Čudesna šuma u Svetim srcima koju realiziraju domaće snage pokazujući da imamo velik potencijal. Vjerujem da će svi uživati u poučnoj toploj ljudskoj priči, namijenjenoj svoj djeci i svima koji imaju ono "dijete u sebi", a koja će i nakon festivala ostati u Svetim srcima sve do 31. kolovoza, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

- Ovaj festival je najbolji primjer da Pula zna i može, da imamo inovativne kreativne ljude koji mogu realizirati nešto veliko. Imamo sunce i more, imamo bogatu povijest, a Visualia nam je dodatna atrakcija, kvalitetan iskorak kako brendirati našu destinaciju. Posebno me veseli što je to pulska i istarska priča i vjerujem da će u njoj posjetitelji uživati još više nego prošlih uspješnih godina, zaključio je gradonačelnik Boris Miletić.

Program od 21 sat do ponoći

Ovogodišnji program Visualie održavat će se od 12. do 14. svibnja od 21 sat do ponoći kroz sva tri dana. Izuzetak su Svjetleći divovi, koji će se u četvrtak i petak moći pogledati od 22.15 do 22.30 sati, a vodeni hologram o Uljaniku od 22.30 do 22.45 sati. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter