Festival Visualia: Kada zgrada prodiše

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

I drugu se večer trećeg festivala svjetla Visualia mnoštvo ljudi sjatilo se Forumu, ovaj put kako bi prisustvovalo desetominutnom 3D mappingu Nenada Kraljića iz Vacuum Studija nazvanom "Multiverse".

Zgrada na Forumu koju starije generacije pamte kao Vojni odsjek tako je u petak oživjela i doslovce prodisala, a 3D efekti bili su iznimno uvjerljivi. Bilo je tu referenca na film "Matrix", a sve je završilo neizbježnim efektom rušenja, no efektno je bilo kada su se na zgradi pojavili stupovi koji su stvarali sjene i time davali dojam dubine, dok je oko tih stupova letio nekakav meteorit ili nešto slično.

U jednom trenutku izgledalo je kao da se iz zgrade pokušava probiti živo biće koje je zarobljeno unutar te urbanističke strukture pa smo vidjeli obrise ruke, a potom i lica kako "naprežu" fasadu da bi izašli iz nje pa je tvrdi zid na trenutak izgledao kao da je od gume. Sve je ipak djelovalo malo mračno, pesimistično, čak i apokaliptično ali u svakom slučaju bilo je prilično efektno. Štoviše, mogli bi čak i reći da je ovo bio najbolji 3D mapping do sada realiziran na ovoj zgradi na Forumu, možda i zato što je Kraljić odlično uklopio najvažnije elemente, a to su prozori koji nisu smetali cjelokupnoj instalaciji. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter