Festival Veli Jože: Program pratilo 300-injak djece

Popularni lampioni odletjeli su prema zapadu (FVJ)
Popularni lampioni odletjeli su prema zapadu (FVJ)

Puštanjem lampiona s motovunskih zidina u nebeske visine završio je u petak oko ponoći prvi dan Festivala Velog Jože koji se održava drugu godinu zaredom, a slavi svima znanog diva iz djela književnika Vladimira Nazora.

- Ova manifestacije nije predviđena za partyje i da traje do kasno, već su ciljana publika prije svega obitelji s djecom, ali isto tako ljubitelji znanstvene fantastike, umjetnosti i kazališta, kazao nam je organizator trodnevnog festivala Ozren Grbavčić iz pulske turističke agencije Illustris Travel.

Festivalski je dan tako započeo u 10 sati ujutro s dječjim programom koji je potrajao sve do 15 sati, a uključivao je dječji kutak Birikina, predstavu "Prinčipesa Miranda, princ Krepalin i Zmajotres", dječju radionicu izrade fenakistoskopa (uređaj za animaciju slika), predstavu "Jup i Jože" s predstavljanjem popratne knjižice, projekciju animiranog filma "Željezni div" te pjevanje pjesama na glavnom trgu. Birani se program pokazao punim pogotkom budući je u njemu sudjelovalo više od tristo djece, kazao nam je organizator Grbavčić. Tijekom dana posjetitelji su mogli obići štandove na glavnom trgu koji su nudili domaću hranu i piće, suvenire ili predstavljali stare zanate, dok su četiri motovunska ugostitelja u svojim gostionicama po promotivnim cijenama nudili jela i pića inspirirana divovima.

Vrlo je dobro bila posjećena Noć literature u gradskoj lođi gdje su o književnim temama razgovarali Davor Šišović i Korado Korlević. Uslijedila je predstava "Veli Jože" u izvedbi pulskog teatra Naranča, a zatim u galeriji hotela Kaštel otvorenje izložbe prvih i rijetkih izdanja iz književnog opusa Vladimira Nazora u autorstvu Saše Dmitrovića i Tome Vučinića te konačno projekcija kratkometražnog filma pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna "Veli Jože".

Kada se gusti mrak spustio na starogradske ulice krenula je fascinantna (mapping) animacijska projekcija "Priča o Velom Joži" na motovunskom zvoniku odnosno kuli, u izvedbi pulskog crtača Undertoona (Saša Đuračić) te tehničku podršku tvrtke Ara electronic, što je izazvalo veliko zanimanje posjetitelja i po okončanju pljesak upućen autoru. Uz zanimljive vizualne eksperimente s oblikom zvonika, radnja animacije projicirane na toranj prati dolazak istarskog diva k motovunskoj kuli koju, nakon što se "asterixovski" riješio vojske ugnjetavača, svom snagom trese. Na kraju dana glumci Istra Inspirita inscenirali su točku "Veli Jože i mitska bića hodaju među nama".

Posjetitelji mogu razgledati izložbu "BBravure po motovunski" Barbare Bračun, slušati renesansnu glazbu Andrije Motovunjanina u živoj izvedbi ansambla Liberi Draconis ili na glavnom trgu razgledati divovsku motika, najveći cukerančić na svijetu (dimenzija 42x35 cm i težine 1.1 kg) ili divovskog Velog Jožu od slame i ostale skulpture od slame u izvedbi Udruge Slama iz Baranje.

- Istra ima svoje legende koje nisu dovoljno iskorištene. Kada je Vladimir Nazor 1907. godine napisao "Velog Jožu" ta je knjiga imala prvenstveno političku konotaciju, a mi smo pokušali izbjeći taj pogled te na knjigu gledati s znanstveno-fantastičnog rakursa. Stoga je Motovun jedino logično mjesto gdje bi se trebao održavati takav festival i čudno je da još nitko nije prije pokrenuo nešto slično, kaže Grbavčić dodajući da im je cilj bio pokrenuti prevođenje "Velog Jože" na strane jezike (lani je preveden na talijanski jezik, a ove godine se prevodi na engleski), pokrenuti izlazak stripa s herojem motovunskim divom te u perspektivi snimiti animirani i igrani film s istim likom u glavnoj ulozi.

"Smiješno je da je ova knjiga, koja se bazira na znanstvenoj fantastici, divovima, raznim kreaturama i životinjama koje ne možemo ni opisati, ostala nepoznata svjetskoj publici iako je nastala 40 godina prije Tolkienovih Gospodara prstenova", zaključuje Grbavčić koji vjeruje da će novopokrenuti festival, uz vrlo dobru suradnju s lokalnim TZ-om i općinom, to promijeniti.

- Festival Velog Jože ima za cilj pretvoriti Motovun u "svjetski centar divova". Kada manifestacija stasa planiramo međunarodnu suradnju putem koje bi u Motovun stizali ostali svjetski divovi, kaže Iva Jeletić iz motovunske Turističke zajednice dodajući da bi se time Motovun dodatno promovirao na turističkoj karti svijeta. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter