Festival u Rotterdamu prikazuje i 4 hrvatska filma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, koji će se održati od 22. siječnja do 2. veljače, prikazat će i četiri hrvatska filma - u natjecateljskom programu igranog filma svjetsku premijeru imat će dugometražni dokumentarni film "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić, a prikazat će se još "Tlo pod nogama" Sonje Tarokić, "Sitna ptica" Dane Komljena i "Mama Europa" Petre Seliškar.

Dugometražni natjecateljski program Rotterdama prikazuje prva ili druga ostvarenja autora, a selekcija ima naglasak na rodnim hibridima te inovativnom, često i avangardnom režijskom pristupu, stoji u najavi festivala Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). Za jednu od tri jednakovrijedne nagrade "Hivos Tigar" natjecat će se i nizozemsko-hrvatska koprodukcija "Ljubavna odiseja", dugometražni prvijenac Tatjane Božić opisan kao "(tragi)komični i beskompromisni pokušaj redateljice da kroz preispitivanje prošlih ljubavnih veza spasi onu u kojoj se trenutno nalazi".

Hrvatski koproducent je Factum, a sufinancirao ga je i HAVC. U programu Spectrum Shorts svjetsku premijeru imat će kratkometražni igrani "Tlo pod nogama" Sonje Tarokić, priča o prešućivanim financijskim problemima koji uzrokuju krizu i raspad jedne obitelji, a prikazat će se i hrvatsko-srpska koprodukcija "Sitna ptica" Dane Komljena, intimni esej o osobnom gubitku već prikazan na festivalima FID Marseille i 25 FPS.

Film "Mama Europa" slovensko-makedonsko-hrvatska koprodukcija Petre Seliškar sudjeluje u programu "Signals Regained", čija je jedna od ovogodišnjih sekcija tematski posvećena sadašnjoj i budućoj Europi kao društveno-političkom konceptu. Riječ je o osobnoj priči redateljice i njezine četverogodišnje kćeri Terre o putovanju po jugoistočnoj Europi tijekom kojeg posjećuju neke od preostalih granica izvan Schengena. Festival u Rotterdamu se, zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i uspješnog filmskog sajma CineMart, ubraja među festivale prve kategorije, a ove se godine održava 43. put. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter