Festival u Kršanu: Priroda kao supermarket

Pokazno branje bilja
Pokazno branje bilja

Cijeli je Festival samoniklog bilja, koji se ovog vikenda četvrti put održao u Kršanu, stao u čašu što ju je pred velikim šatorom na SRC-u Pristav spremno pokazivala Daira iz Hrvatske škole preživljavanja. U plastiku je stavila sve što je dan ranije ubrano u šumi, a danas je skuhano u zelenoj maneštri koju se moglo kušati za deset kuna.

- Za mene je priroda sve; bogatstvo koje smo, nažalost, gotovo uništili. Živim isključivo tako da ujutro odem u šumu i berem njene plodove. Ovakve priredbe prigoda su da se ljudi osvijeste, da vide što im natura može dati. Hvala Bogu pa se tom iskonu ipak sve više, pogotovo mladi, vraćaju, ponudila je Daira najbolju ulaznicu za šetnju između štandova 50-ak izlagača tematskih proizvoda iz svih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije te Austrije.

Pod motom "Ne beri brigu, uberi bilje" nudili su se svakovrsni pripravci, med, rakije, lavanda, marmelade, eliksiri, čajevi, malinovo ulje, ali i sirevi te riblji proizvodi. Puni banci zdravlja za, unatoč kiši koja je kvasila festival, impozantnih oko pet tisuća posjetitelja, koliko su prebrojali organizatori iz općinske Turističke zajednice.

Pokazno branje bilja koje je, pod vodstvom vrsnog travara Franka Zgrablića, izraslo je već u hit festivala. Za neke radionice - o izradi pomada naših baka, zelenoj kozmetici, te o primitivnom paljenju vatre - vladao je toliki interes da su organizatori neke zagrijane morali i odbiti.

Lokalni travar Bruno Fadel, uz tradicionalnu izložbu ljekovitog, jestivog, začinskog i otrovnog bilja, ovom je zgodom predstavio i mnogima privlačnu košaricu za proljetnu detoksifikaciju organizma. "Ne zaboravimo na simbiozu s prirodom - podarila nam je biljke koje pomažu pročistiti krv, razne vrste lukova, šparuge, leprinu, štavelj", ispričao nam je Fadel.

Doprinos manifestaciji dali su i đaci iz područne škole u Vozilićima: na štandu predstaviše jednomjesečni trud, vrećice ljekovitog bilja i teglice meda od maslačka, pripravljene uz pomoć roditelja i učiteljica Tamare Poldrugovac Franković i Tatjane Stepčić. "Ma, i none su ovaj put neš' navadile od dece", komentirao je jedan staratelj.

U nikad bogatijem gastronomskom djelu, s desetak ponuđača (pohane tratinčice, razne salate, energetske juhe i zdravi kolači), pažnju je plijenio finger food Udruge kuhara Primorsko-goranske županije, čiji je šef Dragan Visković znalački pokazao kako se svakovrsno bilje može moderno upakirati te bez srama servirati i u hotelima s pet zvjezdica. Da sve ostane na visini, pobrinuo se Marko Ristić iz istarske Udruge barmena, miješajući koktele na bazi bilja, između ostalog i popularni "mojito" prilagođen festivalu. "Ovakva bi pića sigurno fantastično prolazila, no prethodno valja educirati barmene, jer nije to 'sex on the beach' da izmiješate tri sastojka i prošejkate", napomenuo je Marko. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

Lecima protiv festivala

Nisu svi objeručke prihvatili festival. Posjetitelji su na automobilima pronalazili letke koje je, kako smo doznali od organizatora, distribuirao svećenik iz Plomina Dragutin Petrović. "Zašto treba u Istri reklamirati vegetarijansku prehranu? Znamo da je to povezano s hinduizmom, yogom i new ageom. Mi smo kršćani i trebamo cijeniti našu kršćansku tradiciju. Nije nam potrebna indijska životna filozofija", pisalo je, između ostalog, na papiriću koji je neke ražalostio. Mnogi su se, međutim, i propisno nasmijali popu koji u bilju očito vidi - vraga.


Podijeli: Facebook Twiter