Festival talijanskog filma u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. do 6. kolovoza u Rovinju ce se na ljetnoj terasi Zajednice Talijana te u Multimedijalnom centru održavati 11. Italian Film Festival. Svecano otvorenje održat ce se na ljetnoj terasi 1. kolovoza u 21 sat, kada ce se prikazati jedan od kratkometražnih filmova - "Io sono ieri" (Ja jesam jucer) Stefana i Alessija Poggionija iz 2010. godine, a potom ce u sklopu programa Panorama, koji predstavlja novije talijanske filmove, biti prikazan film "La fisica dell' Acqua" (Svojstva vode) iz 2009. godine ciji ce režiser Felice Farina nazociti projekciji.

- Ovogodišnji je festival posvecen 150. godišnjici ujedinjenja Italije i stoga ce se u sklopu retrospektivnog programa prikazivati filmovi koji obraduju talijanski preporod, rekao je na konferenciji za novinare Elio Privileggio, koji je zadužen za programe u kulturi u rovinjskoj Zajednici Talijana.

Alessandro Radovini, umjetnicki direktor festivala, naglasio je da ce se u retrospektivnom dijelu prikazivati mahom stariji filmovi - "Viva l'Italia" (Živjela Italija) Roberta Rosselinija iz 1960. godine, "...Correva L'Anno di Grazia 1870" (Tako je tekla godina milosti 1870) Alfreda Giannettija iz 1971. godine, potom "Piccolo Mondo Antico" (Mali drevni svijet) Marija Soldatija iz 1941. godine, "Uomini Contro" (Muškarci protiv) iz 1970. Francesca Rosija, "Camicie Rosse - Anita Garibaldi" (Crvene košulje - Anita Garibaldi) Goffreda Alessandrinija iz 1952. godine, "1860" Alessandra Blasettija iz 1934. godine te noviji film "Noi Credevamo" (Vjerovali smo), koji je prikazan na festivalu u Cannesu, iz 2010. godine, autora Marija Martonea.

Na konferenciji je posebno istaknut kratkometražni film Rovinjke Sabrine Benussi "Rapotez - Un caso italiano" (Talijanski slucaj Rapotez) koji ce se prikazati posljednjeg dana festivala. Od kratkometražnih filmova bit ce prikazani pobjednicki filmovi natjecaja Aris, društva psihologa iz Trsta i to u sklopu natjecaja "Vrijeme ubiranja plodova" s tematikom trece životne dobi, kao i dokumentarci iz regija Veneto i Friuli Venezia Giulia.

U programu Panorama bit ce prikazani i "Basilicata Coast to Coast" (Basilicata od obale do obale) iz 2009. Tildija Di Dia, potom "Velma" Piera Tomasellija takoder iz 2009. godine. Kako je naglašeno na konferenciji za novinare, rijec je o filmovima koji nisu blockbusteri i teže se distribuiraju pa je ovo jedna od rijetkih prilika da se pogledaju.

Organizatori festivala su Zajednica Talijana Rovinj, kinoklub Lumier iz Trsta, kinoklub iz Adrije te FICC (Talijanska federacija kinoklubova). Uz Radovinija, umjetnicki direktor festivala je i Vittorio Sega. (M. MEDIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter