Festival sira završio bez proglašenja pobjednika


Nakon dvodnevnog izlaganja, prodaje i degustacije sireva, prezentacije malih proizvođača ulja, lavande, meda, edukativnog i zabavnog programa, jučer je završena manifestacija koja je već pomalo poprimila tradicionalni karakter - 3. festival sira i mliječnih proizvoda u Svetvinčentu.

Koji je ovčji, kravlji i kozji sir ponio titulu najboljeg na festivalu, neće se saznati jer, iako najavljeno, proglašenje pobjednika po mišljenju publike nije se dogodilo. Ostaje stoga vjerovati da su pobjednici svi proizvođači koji su se odazvali dvodnevnoj manifestaciji, prezentirajući svoj sir i mliječne proizvode, ali i mukotrpan cjelogodišnji rad kojim se trude napraviti najbolji i najukusniji sir. Tome u prilog ide mišljenje mnogobrojnih posjetitelja koji su nakon degustacije ponuđenih sireva imali samo riječi hvale.

- Sirevi su odlični, svi redom. Ne bih se ni mogao odlučiti koji je najbolji jer su svi dobri. Svaki ima neku svoju posebnu karakteristiku i jako sam zadovoljan ponudom, rekao nam je Giordano Krajcar kojeg smo u društvu prijatelja Kristijana zatekli u obilasku štandova. Ruku punih vrećica s raznim sirevima pronašli smo još nekolicinu posjetitelja, među njima Robija, koji nam je rekao da je na festivalu bio i prošle godine te da je ovogodišnji još bolji, s više ponude i više proizvođača. Iznimno zadovoljan bio je i vlasnik OPG-a Peršić sa Stancije st. Marija iz Pule, kazavši da je interes kupaca bolji od očekivanog.

- Na festivalu sam prvi put i ugodno sam iznenađen, posebno interesom kupaca. U kratkom smo roku ostali bez svih sireva, kazao nam je Alen Peršić koji je u Svetvinčenti predstavio tri vrste sira i skute. Zadovoljan je bio i Radomir Marić, vlasnik društva IN Ca, koji je nudio isključivo ovčji sir čijom je prodajom bio jako zadovoljan, kazavši ipak da bi štandovi za prezentaciju i proizvođače trebali biti besplatni.

Sudjelovanjem na festivalu bio je zadovoljan i slovenski proizvođač sira Ivan Konda iz Eko Kmetije "Konda" koji je prezentirao ovčji polutvrdi sir i jogurte, sve iz eko-proizvodnje.

Treći Festival sira i mliječnih proizvoda počeo je, podsjetimo, u petak u drevnom kaštelu Grimani. Festival je ugostio 20-ak proizvođača iz raznih krajeva Istre, ali i iz susjednih zemalja. Osim prezentacije, degustacije i prodaje sireva i ostalih proizvoda, ovogodišnji festival je iznjedrio dogovor o osnivanju klastera istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda koji je, kako je istaknuto na inicijalnoj skupštini, itekako potreban, a sve da bi se zaštitila izvornost istarskog sira. (N. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter