Festival sira u Svetvincentu uz najveci balun na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi Festival sira u Istri održat ce se u Svetvincentu od petka do nedjelje. Manifestacija se svecano otvara u 17 sati ispred ulaza u Kaštel, a u 19 sati ce se premijerno održati i najveci istarski balun na svijetu u kojem ce sudjelovati 90 parova plesaca.

U svetvincentskom Kaštelu sutra od 17 do 22 sata ce se održati izložba sireva na kojoj ce se predstaviti oko 25 proizvodaca iz cijele Hrvatske, od malih proizvodaca sira do velikih hrvatskih sirana.

Nudit ce se sirevi iz Istre, Dalmacije, Like, Slavonije, Medimurja te poznati paški sirevi. U zoni Kaštela posjetitelji ce moci kušati i istarska vina. Bogat zabavno-kulturni program, uz najveci istarski balun, obilježit ce i SIRock Festival, labirint od sijena, Etno zoo, Djecji kutak te vec tradicionalni izbor Naj koze koji se od ove godine održava u sklopu Festivala sira.

SIRock Festival na kojem nastupaju Gustafi, Filji di Bruno Atomico, Thelink20 i Gufsoni pocinje u petak na Placi u 20 sati. Strucna predavanja o potporama za proizvodace sira te osiguranju poljoprivrednih gospodarstava održat ce se u Plesnom mediteranskom centru od 18 do 19 sati.

U subotu se sirevi u Kaštelu mogu kušati tijekom cijelog dana od 10 do 22 sata, u podne na Placi pocinje priprema domacih jela, a u Žlinji ce u 16 sati biti postavljen etno zoo i kutak za djecu, dok u 18 sati pocinje izbor naj koze. SIRock Festival starta na Placi u 20 sati uz Gustafe, Cirkus, Posljednji bunker i Messerschmitt.

U Plesnom mediteranskom centru od 10 do podne održavat ce se strucna predavanja, a u podne ce biti predstavljena monografija "Istarska ovca" - hrvatske izvorna pasmina dr. Zdravka Barada. U nedjelju pak od 9 do 13 sati u Kaštelu ce se degustirati sirevi, od 10 do 13 sati domaca jela se pripremaju na Placi, a u 13 sati krece 7. Histria oldtimer rally.

Festival je nastao prema ideji i u organizaciji Zadruge Dva roga uz suorganizaciju i potporu Turisticke zajednice Svetvincenat i Opcine Svetvincenat. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter