Festival sira u Svetvinčentu

Festival sira za vikend u savičentskom kaštelu (Arhiva)
Festival sira za vikend u savičentskom kaštelu (Arhiva)

Festival sira održat će se u petak i u subotu u Svetvinčentu u kaštelu Morosini Grimani, i to u večernjim satima, rekao je Elvis Percan, upravitelj zadruge Dva roga koja organizira manifestaciju, na današnjoj konferenciji za novinare. Na manifestaciji, koju je lani posjetilo oko tri tisuće ljudi, predstavit će se 20-ak izlagača iz Hrvatske i Slovenije.

- Otvorenje festivala je u petak u 19 sati i trajat će do dva sata u noći, a nastavlja se i u subotu. Partneri festivala su Agrolagunin Sir Laguna, Rock caffe, Općina i TZ Svetvinčenat te Istarska županija, rekao je Percan.

Na festivalu će se na placi predstaviti i proizvođači istarskih autohtonih proizvoda, a u gastro dijelu u ponudi će biti domaća kužina, odnosno jela sa sirom.

- Istra je prepoznatljiva po maslinovom ulju, pršutu, vinu, a sada se promovira i sir. Agrolaguna je u sirarstvu od 80-ih godina prošlog stoljeća, nedavno je otvoren i proizvodno-turistički kompleks Stancija Špin. Kapacitet je 300 tona sira i 100 tona skute. U petak će se održati radionice izrade sira sa skutom koju će voditi Rafaela Mihatović, slastičarka iz porečkog hotela Valamar Rubin, a u subotu radionice sljubljivanja sira i vina pod vodstvom poznatog istarskog sommeliera Sandija Parisa, rekao je Dalibor Zupičić iz Agrolagune.

Kristijan Stojić je u ime Rock caffea najavio koncerte Sick Swing Orchestra i dua Shik Shok u petak i subotu te Nene Belana i Fiumensa u nedjelju. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter