Festival Sete Sóis Sete Luas u Rovinju

Grupa Šćike nastupit će na ovogodišnjem festivalu (A. POKRAJAC/Arhiva)
Grupa Šćike nastupit će na ovogodišnjem festivalu (A. POKRAJAC/Arhiva)

Dvadeset i prvi put, odnosno šesti u Rovinju, na Trgu maršala Tita od 18. do 20. srpnja održat će se Festival Sete Sóis Sete Luas /Sedam Sunca Sedam Mjeseca. Riječ je o tradicionalnom mediteranskom festivalu narodne glazbe koji se putem Mreže za kulturu promovira u trideset gradova i jedanaest zemalja Mediterana i država portugalskog govornog područja - Brazilu,  Francuskoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Maroku, Portugalu, Španjolskoj, Sloveniji, Zelenortskom Otočju, a od 2008. godine i Hrvatskoj.

Kako su na konferenciji za novinare rekli suorganizatori Festivala u Rovinju, Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice i Marino Budicin, dogradonačelnik - najvažniji cilj projekta, koji se financira iz sredstava Europske unije, jest razmjena umjetnika različitih kultura putem raznih oblika umjetnosti bilo da je riječ o glazbi, fotografiji, enogastronomiji, kulturi.

- Festival predstavlja projekte narodne glazbe, uličnog kazališta i likovne umjetnosti uz sudjelovanje velikih imena mediteranske kulture. Ove će godine našu zemlju predstavljati Tamara Obrovac i Transhistria Electric, Šćike i, tradicionalno Gustafi, čiji je frontmen Edi Maružin, ujedno i njegov suorganizator, kaže Odete Sapač.

Prve večeri uz Tamaru Obrovac i Transhistria Electric nastupit će i 7Luas.Orkestra pod ravnanjem Maria Incudinea. Orkestar sačinjava šest umjetnika - predstavnika najrazličitijih muzičkih kultura iz zemalja u kojima se održava Festival Sete Sóis Sete Luas. Uz njih, publika će imati prilike čuti i Dječji zbor Athor Vittoria sa Sicilije. Druga večer Festivala bit će u znaku Zelenortskog Otočja i Mariane Ramos, koja će u pratnji akustične gitare, bubnjeva i cavaquinha u Rovinj donijeti zvuke, boje i melodije, jednom riječju zelenortski bluz koji je nadahnuo fado.

U nastavku večeri nastupit će i popularne Šćike - istarski etno folk bend koji posebnu pažnju posvećuje tradicionalnim instrumentima te starinskim napjevima koji služe kao baza za stvaranje. Treća, ujedno i posljednja večer, na trg će dovesti Miguela Canasa, andaluzijskog plesača i koreografa s dugogodišnjim iskustvom u svijetu flamenga te najpoznatiji istarski band Gustafe.

Organizator manifestacije je Associacao Cultural Sete Sóis Sete Luas sa sjedištem u Portugali u Italiji, a uz gradsku Turističku zajednicu ostali suorganizatori su Grad Rovinj, Županijska istarska i Edi Maružin. Svi koncerti na Trgu maršala Tita započinju u 21 sat. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter