Festival Sedam dana stvaranja - večer ljubavi

Gabi i Marijan, Nola
Gabi i Marijan, Nola

Ugledni hrvatski fizičar i znanstvenik svjetske reputacije Davor Pavuna započinjući svoje predavanje pred ispunjenim dvorištem pazinskog Kaštela na drugoj večeri festivala Sedam dana stvaranja sklopio je ruke i naklonio se te zatim otvorenih dlanova poručio publici: "Ja vas volim. Time je 90 posto moga predavanja završeno". Ne naravno u minutaži, već u značaju sadržaja što ga je ovaj znanstvenik želio prenijeti, u predavanju koje je naslovljeno "Živjeti kreativnost u svijesti ljubavi".

Veći dio predavanja zapravo je govorio o motivima poznatim iz popularnih teorija zavjera i filmova tipa "Zeitgeist": o tome kako svjetska manjina vrlo bogatih, ali nesposobnih i nekompetentnih ljudi upravlja svijetom manipulirajući novcem, potičući konzumerizam i "hranjenje lošim mislima" kroz medije, čak i bolesti na račun bogaćenja farmaceutske industrije, te upravljajući politikom u kojoj se koncentriraju nekompetentni i nesposobni, ali poslušni ljudi.

Vrh te svjetske oligarhije Pavuna naziva "bankaroidima" koji su u svjetsku ekonomiju umjesto stvarnih vrijednosti uveli virtualni, nepostojeći novac, novac koji oni nemaju već ga izvlače od nas, puka, i koji konstruiraju ekonomske krize sasvim se proizvoljno "igrajući" ekonomskim parametrima. "Mi smo fizičari, mi znamo matematiku, sve to znamo izračunati i vidimo da je to pogrešno", više puta je ponovio Pavuna kao potkrjepu svojih tvrdnji.

Na pitanje iz publike kako se riješiti "političara i bankaroida" koji upravljaju svijetom i izazivaju umjetne krize Pavuna je odgovorio da revolucija nije potrebna, jer će oni sami odumrijeti.

Vrlo atraktivnog nastupa, nalik na stil američkih putujućih propovjednika, uz česte promjene intonacije glasa, interakciju s publikom, vrlo jednostavno "uvlačenje u priču" prirodnih zakona (od rekvizita poslužio se tek kamenčićem pokupljenim s poda), Davor Pavuna pružio je publici u pazinskom Kaštelu atraktivnih i kao poticaj na razmišljanje vrlo izazovnih sat vremena.

Na njegovo se predavanje izvrsno nadovezao drugi večernji događaj u Kaštelu, koncert pulske grupe Nola, kojim je predstavljen akustični album "Nola piano". Razdragana niskom divnih ljubavnih pjesama, srdačno plješćući, pjevajući Noline refrene, publika je nekoliko puta tražila još, produžujući tako trenutke zajedničkog vjerovanja u ljubav, i zajedničkog "punjenja baterija", kako je Gabrijela objasnila što za nju znači svaki Nolin koncert.

Večernji programi festivala Sedam dana stvaranja nastavljeni su u utorak komunikološkim i etnografskim temama u predavanjima Drage Perića i Noela Šurana te projekcijom dokumentarnih filmova i koncertom ženske vokalne skupine Brajde. (piše i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter