Festival "Sedam dana stvaranja" dobio europsku oznaku izvrsnosti

"Sedam dana stvaranja" ove će se godine održati 14. put
"Sedam dana stvaranja" ove će se godine održati 14. put

Pazinski festival "Sedam dana stvaranja" svoje će 14. izdanje ovoga kolovoza dočekati pod europskom festivalskom oznakom EFFE Label. Oznaku izvrsnosti i inovativnosti dodjeljuje Europsko udruženja festivala (EFA) onim festivalima koji nose posebnu kvalitetu, a u ocjeni "Sedam dana stvaranja" žiri je istaknuo progresivan pristup kulturnom turizmu i demokratičnost festivala na edukativnoj razini, ističu organizatori pazinskog festivala.

Napominju i da je žiri pri odlučivanju o dodjeli ove važne titule posebno vrednovao činjenicu da se u umjetničke radionice na festivalu "Sedam dana stvaranja" mogu uključiti svi zainteresirani, bez obzira na prijašnje umjetničko obrazovanje.

O dobitnicima oznake odlučivao je međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka iz različitih umjetničkih područja na čelu sa Sir Jonathanom Millsom, donedavnim ravnateljem Edinburškog festivala.

EFFE Label je projekt Europske komisije koji slijedi kriterije programa Cultural Europe, poput pristupa publici, razmišljanja izvan okvira, sposobnosti dopiranja do onih koji su obično izostavljeni te funkcioniranja festivala kao laboratorija za razvoj ideja. Osim što označava izvrsnost, EFFE Label donosi i međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinoga festivala u cijeloj Europi. Oznaka izdvaja festivale koje Europska komisija i EFA preporučuju u poslovnom, kulturnom i turističkom pogledu te području financiranja.

- Europsko udruženje festivala kroz projekt Europa za festivale, festivali za Europu (EFFE) želi povezati festivale koji u središtu aktivnosti imaju predanost umjetnosti i svojim kulturnim sredinama, nudeći direktan uvid u bogati festivalski krajolik publici u cijelome svijetu. Osim povećane vidljivosti, za "Sedam dana stvaranja" to znači i olakšanu međunarodnu suradnju, pa se na festivalu očekuje veći doprinos renomiranih europskih umjetnika, naglašavaju iz festivala "Sedam dana stvaranja". (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter