Festival ruralne kulture u Šišanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nadam se da ce ovaj sajam postati tradicionalan i bolji iz godine u godinu jer je to prvenstveno smotra vaših autohtonih proizvoda, poput vina i ulja", rekao je Mladen Milohanic iz županijskog Odjela za poljoprivredu u petak na otvorenju drugog šišanskog Sajma sv. Feliksa i Fortunata.

Rijec je o svojevrsnom festivalu ruralne kulture na kojem se predstavljaju maslinari, vinari, medari i obrtnici s podrucja ližnjanske opcine. Na štandovima izložene rukotvorine od kamena, cipke, lavande i kanalica. Posjetitelji su mogli razgledati i stare šišanske nošnje, voz, plug i ostalo poljoprivredno orude.



Donacelnik Paolo Demarin pozvao je sve obrtnike s podrucja opcine koji se nisu predstavili na ovogodišnjem sajmu da to ucine i sudjeluju na sljedecem. Predsjednik vijeca Aldo Demarin podsjetio je da Opcina ima na raspolaganju 1.350 hektara poljoprivrednog zemljišta za koje treba napraviti dobru strategiju i dati ga na korištenje lokalnim poljoprivrednicima.

U sklopu sajma održava se i smotra 31 maslinovog ulja. Šest je ulja dobilo zlatnu, osam srebrnu, a pet broncanu medalju, dok je osam ulja ekstradjevicanske kvalitete.

"Lani je dodijeljeno samo jedno zlato, što samo znaci da se uljari jako trude i da su ulja sve bolja. U našoj su opcini pod maslinicima 92 hektara. Ove godine imali smo nesrecu s vremenom pa su štete na maslinicima procijenjene na 2,3 milijuna kuna, dok je ukupna šteta na poljoprivrednim kulturama dosegla iznos od 9,3 milijuna", istaknula je Ankica Piccoli iz ližnjanske udruge poljoprivrednika Agro-mladica.


Podijeli: Facebook Twiter