Festival otvorio orkestar mladih glazbenika iz cijelog svijeta

Ovdje se nekad proizvodila omiljena pašareta - Badel
Ovdje se nekad proizvodila omiljena pašareta - Badel

Gradom umjetnika u šesnaest srpanjskih večeri vladat će jazz glazbenici svjetskog renomea, sudionici 18. izdanja Međunarodnog festivala Jazz is Back!-BP. Festival je, podsjetimo, u suradnji s Općinom i Hrvatskom glazbenom mladeži pokrenuo velikan jazza, svjetski vibrafonist, skladatelj i pedagog Boško Petrović koji je ostavio duboki trag u kulturnu povijest Grožnjana i cijele Istre. Podsjetio je na to i načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz otvarajući Festival.

- Za sve što se zbivalo prethodnih godina zahvalni smo osnivaču festivala Bošku Petroviću koji je ovdje u Grožnjanu našao plodno tlo za realizaciju svoje ideje. Njegovu zamisao realizirali su Hrvatska glazbena mladež, Općina i Polivalentni kulturni centar Grožnjan. Zahvaljujem se i svim sponzorima koji su sve ove godine podržavali ovu značajnu kulturnu manifestaciju, kao i vinarima koji nas prate, rekao je otvarajući Festival Claudio Stocovaz.

Prva festivalska večer bila je u znaku najmlađih, vrsnih mladih glazbenika iz cijelog svijeta okupljenih u Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži (Jeunesses Musicales World Jazz Orchestra). Ovaj orkestar projekt je Međunarodne glazbene mladeži, a da bi nastupali u JM Jazz World Orchestru, mladi glazbenici moraju proći jaku konkurenciju na audicijama. Orkestar čini 18 mladih vrhunskih glazbenika iz 14 zemalja s četiri kontinenta. Njih je međunarodni žiri izabrao kao najbolje među 123 prijavljena glazbenika. Orkestar djeluje već pet godina, a svake godine orkestar vode dobro znani svjetski glazbenici. Ove godine umjetnički voditelj ansambla je američki trombonist, skladatelj i pedagog Luis Bonilla, vrlo čest gost u Grožnjanu u dosadašnjim festivalskih izdanjima. Porijeklom iz Kostarike, Bonilla je odrastao u Kaliforniji, te se školovao i specijalizirao za izvedbu velikog dijapazona glazbenih žanrova. Mladim glazbenicima koji su oduševili posjetitelje na vjetrovitoj grožnjanskoj terasi pridružio se još jedan velikan jazza - austrijski saksofonist Karlheinz Miklin. Svirali su niz glazbenih poslastica L. Bonille, B. Florenca, Keppera, D. Elingtona i drugih autora. Nastup na otvaraju grožnjanskog festivala bio je za njih završnica turneje u okviru koje su nastupali u Italiji (Milano), Sloveniji (Ravne na Koroškem, Kranj, Bled), te u Hrvatskoj (Zagreb), uvijek zajedno s poznatim i priznatim glazbenim imenima kao što su Gonzalo Rublacaba, Vid Jamnik, Hektor Martignon i drugi. Do sada su na sličnim turnejama postizali, zajedno s uvaženim gostima, brojne uspjehe, pokazujući uvježbanosti i virtuoznost. Prije nastupa u Grožnjanu predstavila ih je Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži.  

Druge festivalske večeri nastupio je Jazz orkestar Hrvatske radio televizije, a večeras će na Balwan City izaći renomirani glazbenici, gotovo stalni gosti Grožnjana i festivala, okupljeni u Groznjan All Stars – Luis Bonilla (trombon), Charenee Wade (vokal), Hektor Martignon (klavir), Elvis Stanić (gitara), Jim Rotondi (truba), John Rilex (bubnjevi) i Andy McKee (bas). Svi koncerti počinju u 21,30 sati, a ulaz je besplatan. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)                                                       

                                                                             



Podijeli: Facebook Twiter