Festival otvaraju Joshua Redman i Lizz Wright

Joshua Redman sa svojim kvartetom
Joshua Redman sa svojim kvartetom

Brojni zaljubljenici jazza i kvalitetne glazbe s nestrpljenjem broje dane do otvaranja ovogodišnjeg šestog po redu Rovinj Jazz Festivala, čiji je voditelj i inicijator vrsni znalac Dražen Kokanović, a glavni financijer i sponzor Maistra. Naime i ove će godine ovaj tandem rovinjskoj, ali i, dakako, široj publici osigurati nastup svjetski poznatih jazz izvođača, zbog kojih se, praksa je pokazala lanjskih godina, u Rovinju datumski planiraju i godišnji odmori. Konkretno, tijekom tri naredna srpanjska vikenda Rovinj će biti europska jazz destinacija, a prostor bivše Tvornice duhana mjesto susreta i glazbenog izričaja.

Svjetski virtuozi

Ovogodišnji će Rovinj Jazz Festival otvoriti saksofonist Joshua Redman, jedan od najpoznatijih i najkarizmatičnijih jazz umjetnika, koji će sa svojim kvartetom izvesti spoj tradicionalne instrumentacije akustičnog jazza s progresivnim stavom i modernim zvukom. Koncert je zakazan za petak, 8. srpnja, s početkom u 21 sat.

Večer kasnije, subota, 9. srpnja, u znaku je Lizz Wright, glazbenice koja je već na samom početku svoje karijere postala  najimpresivnija vokalistica svoje generacije, dok su njeni albumi zauzeli su sam vrh Billbordove ljestvice top modernih jazz albuma.

Naredni vikend (15. i 16. srpnja) Festival će u Rovinj donijeti zvukove temperamentne tango i latino glazbe kao i jazz djela. Za petak je najavljen koncert Stefana Milenkovića (miljenika Rovinja i bivšeg stanovnika grada) i arka Hatlaka Tango Compas, koji će publiku odvesti na uzbudljivo putovanje od Južne Amerike do srca Europe- odnosno od kolijevke tanga do modernih remek djela.

U subotu, 16. srpnja, festivalsku pozornicu zauzet će još jedan virtuoz: Nicholas Payton, koji će nastupiti sa svojim triom i u pratnji vokalistice Jane Monheit.

Šećer na kraju, najavljen je za 22. srpanj, kada će ponovno, i u sklopu Rovinj Jazz Festivala nastupiti Amira Medunjan, koja će svima koji su je ranije propustili čuti dati šansu da to učine sada. Naime, riječ je o jednoj od najpoznatijih interpretatorica sevdaha i sevdalinki - bosanskoj Billie Holiday čiji se koncerti bez valjanih razloga ne propuštaju.

Najveća imena

Treba podsjetiti da je Rovinj Jazz Festival tijekom petogodišnjeg trajanja ugostio gotovo četrdeset glazbenika među kojima i najveća jazz imena - poput George Bensona, Dee Dee Bridgewater, New Gary Burton Quarteta, Christian McBride Tria, Johna Patituccia, Danila Pereza & Briana Bladea ili pak Regina Carter Quinteta ali i mnogih drugih. Upravo, i zbog toga Rovinj je čvrsto pozicioniran na svjetskoj jazz karti. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter