Festival od pulaštri: Koje će biti najbolje od 11 šuga?


"Optimistično ustrajemo u organizaciji naših fešti usprkos sve većoj krizi i besparici i situaciji u kojoj Vlada svako malo novim mjerama smanjuje sredstva kojima raspolažemo", rekao je načelnik općine Gračišće Ivan Mijandrušić najavljujući, zajedno s Denisom Damijanićem iz mjesnog odbora Bazgalji, sedmo izdanje Festivala od pulaštri koji će se predstojećeg vikenda održati u selu Funčići.

Program fešte počinje već u petak 17. srpnja u 18 sati malonogometnim turnirom u kojem će se nadmetati devet ekipa iz središnje Istre. U subotu događanja počinju okupljanjem kuharskih ekipa i početkom kuhanja šuga od domaće kokoše u Funčićima u 14 sati. Svaka ekipa mora donijeti svoju kokoš ili pulaštra, ili više njih, koliko im već treba, a komisija će strogo paziti da kokoši budu domaće a ne kupovne.

Dok 11 kuharskih ekipa na špaherima na drva priprema svoja šuga, od 15 sati igrat će se turnir u pljočkanju po starinski, a za 18 sati zakazano je otvorenje obnovljene stare škole u Bazgaljima. Donedavno ruševina, ova je škola obnovljena sredstvima općine i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, i u njoj je zasad uređena jedna prizemna prostorija za rad i aktivnosti mjesnog odbora Bazgalji, dok se trajna namjena cijele zgrade još uvijek traži, no završetak najvažnijih građevinskih i instalacijskih obnoviteljskih radova dovoljan je razlog za feštu.

Kušanje i ocjenjivanje pripremljenih šuga od kokoše predviđeno je za 19.30 sati, a tri će najbolje ocijenjena šuga biti i nagrađena. Na kraju fešte u 21 sat slijedi plesna zabava uz Replay band. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter