Festival nježnih letećih divova

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Od petka šareni se nebo iznad sjeverozapadne Istre. To je 2. Istria Experience Balloon Fiesta, trodnevni događaj posvećen svim ljubiteljima balona i avanture, zamišljen kao "family friendly event" na kojem svi posjetitelji mogu iz prve ruke doživjeti čaroliju koju pružaju ti nježni leteći divovi.

Leti se i ujutro i popodne

Događaj okuplja najbolje pilote i timove iz Hrvatske i Europe koji će letjeti iznad Istre, njene obale i unutrašnjosti.

Posjetitelji se mogu ukrcati u balone i letjeti iznad sjeverozapadne Istre ili samo uživati u prizorima masovnih uzlijetanja, upoznati pilote i posade jedinstvenog Umag balona te naučiti više o ovim letjelicama. U Stella Marisu, na uzletištu uz ATP stadion ili gdje drugdje, ovisno o vremenskim uvjetima, od 6 do 8 sati traju jutarnji letovi, a u 17 sati kreću popodnevni. Osim lokacija, i vrijeme polijetanja podložno je promjeni, ovisno o vjetru i drugim vremenskim prilikama, o čemu organizator redovito obavještava preko Facebook stranica Istria Balloon Fieste i Balon kluba Zagreb.

Oživljena tradicija u Istri

Međunarodni festivali balona na vrući zrak su dugogodišnja tradicija u Istri, koja je ponovno oživljena 2013. godine u Umagu. Istra već dugi niz godina privlači balonaše iz cijeloga svijeta koji dolaze uživati u letu nad morem, vinogradima i srednjovjekovnim gradićima, čime privlače i domaće i turiste. Prošle godine Istria Experience Balloon Fiesta bila je i kulisa snimanja sada već kultnog dokumentarca "Let nad Hrvatskom" poznatog alpinista Stipe Božića. Istraturist, kao i Turistička zajednica Umaga i Hrvatska turistička zajednica prepoznali su ovaj projekt i bili velika potpora Balon klubu iz Zagreba pri organizaciji ovog festivala. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter