Festival nevidljivog filma večeras u MSU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma posvećen inovativnim pristupima filmskoj pedagogiji, programiranju i estetici, na temu propasti filmske katarze počinje večeras u Zagrebu, gdje će se održavati do 16. prosinca, a potom i u Rijeci od 17. do 20. prosinca.

U kontekstu središnje teme zimski program Filmskih mutacija predstavlja filmske i videoradove Pedra Coste i Martina Arnolda, čiji su radovi karakteristični po filmskim tehnikama 'close-up' i 'cut-up'. Njih dvojica su i posebni gosti festivala.

Arnold, čiji filmovi otvaraju festival u Muzeju suvremene umjetnosti, klasik je austrijske filmske avangarde, dok su radovi cijenjenog portugalskog redatelja Pedra Coste redovito na popisima najboljih filmova.

Oni će, kao i filmolog James Leo Cahill, u Zagrebu održati predavanja o svom radu na Akademiji dramske umjetnosti te na Akademiji likovnih umjetnosti.

Festival će se u Zagrebu održavati u Klovićevim dvorima, Kinu SC & MM centru (u suradnji s Velesajmom kulture SC-a), Akademiji dramske umjetnosti i Akademiji likovnih umjetnosti te u riječkom Art-kinu Croatia, a 10. siječnja i u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.

Organizator je umjetnička organizacija Film-protufilm, uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture, Ministarstva poduzetništva i obrta, Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Francuskog instituta u Zagrebu i Kulture promjene SC-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter