Festival namijenjen kreativcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazin pozova kreativce i umjetnike na 14. festival Sedam dana stvaranja koji će se održati od 13. do 19. kolovoza. Pozvani su pisci, fotografi, glumci, plesači koji bi htjeli provesti sedam dana u dobrom društvu pritom radeći ono što vole, a na kraju svoj rad izložiti u stoljetnoj utvrdi. Festival je namijenjen stvaralački opredijeljenim pojedincima, bez obzira na prijašnje obrazovanje ili iskustvo.

Mnogi danas uspješni umjetnici prošli su kroz ovaj kulturni inkubator. Jedan od njih je i Davor Sanvincenti, dobitnik HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, koji već godinama radi po nekima kontroverzne plakate festivala Sedam dana stvaranja.

Jedna od zanimljivosti Sedam dana je i ta što polaznici radionica i njihovi mentori, ali i ostali sudionici festivala zajedno žive i rade u Pazinu, međusobno se educiraju i razvijaju nove ideje, a sve nerijetko završi i novim zajedničkim projektima. Ovu je platformu za razvoj suvremene umjetnosti nedavno prepoznalo i Europsko udruženje festivala dodijelivši joj oznaku izvrsnosti i inovativnosti EFFE Label.

Na Sedam dana stvaranja radi se potpuno opušteno i slobodno uz podršku iskusnih mentora, a svi radovi izlažu se posljednjeg dana festivala u pazinskom Kaštelu na multimedijalnom događaju "Upravo stvoreno".

Kao mentor na festivalu već godinama radi Sven Stilinović, jedan od najvažnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Član nekadašnje Grupe šestorice autora i autor kultnih Zastava na festivalu vodi radionicu analogne fotografije. U ponudi su još i književno-izvedbena radionica "Tijelo riječi" Neve Lukić i Josipe Bubaš te Pazin Scrapbook, radionica direktnog printa koja poziva sudionike da mapiraju Pazin prema vlastitom doživljaju. Na radionici umjetnosti i psihologije radit će se na vlastitoj imaginaciji i doživljaju sebe, a bit će zanimljiva i onima kojima treba jedan dobar kreativni odmor.

Osim umjetničkih radionica, u Pazinu će se za vrijeme festivala održavati razni koncerti i umjetnički program bogat originalnim, a ponekad i pomalo "pomaknutim" primjerima suvremene umjetnosti. Bit će tu filmova, performansa, predavanja, izložbi i predstava, a osim u Kaštelu, dio programa se odvija i u buffetu Bunker, festivalskom dnevnom boravku.

Headliner umjetničko-glazbenog programa ove je godine Maya Petrovna, umjetnica iransko-ukrajinsko-bosanskog podrijetla koja je prošle godine, kako kažu na festivalu, nadrealističkim opernim performansom lansirala sve prisutne u drugu dimenziju. Nastupit će i multiinstrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov, a neki od domaćih izvođača na festivalu bit će etno skupina Veja, Če bo bo, če na na, Techno Vikings i Sara Renar.

Na radionice se mogu prijaviti svi i to do subote putem adrese sedamdanastvaranja.net. Više informacija može se pronaći na Facebooku.

Festival Sedam dana stvaranja organiziraju udruge Veliki mali čovjek i Mig. Odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre, a podupiru ga i brojni sponzori, partneri i volonteri.

(M. Ra.)



Podijeli: Facebook Twiter