Festival moru uz radionice, predavanja i eko akcije

Pulski ribari na rivi krpaju mreže (M. MIJOŠEK)
Pulski ribari na rivi krpaju mreže (M. MIJOŠEK)

Amore – festival moru nova je manifestacija koja će se u Poreču odvijati od 8. do 25. lipnja. Festival je to koji je u potpunosti posvećen moru i koji će uz brojna događanja povezati umjetnosti, kulturu, znanost, sport i zabavu. Tim je povodom u foajeu kina jučer održana konferencija za novinare na kojem su u ime organizatora – porečke udruge Zona – bogati program predstavile Petra Počanić i Sabina Damiani.

Svjetski dan mora i oceana

- Cilj festivala je skrenuti pozornost na okolišni, društveni i kulturni značaj morskih ekosustava, kao i na uzroke njihove degradacije, a u svrhu njihova očuvanja. Željeli bismo pridonijeti aktiviranju svjesnijih i odgovornijih lokalnih zajednica te turista koji kolektivnim djelovanjem mogu pridonijeti ispunjavanju globalnih ciljeva za održivi razvoj, kazala je Počanić.

Prvi dan festivala, kao rezultat volonterskog angažmana članica Zone, bit će točno na Svjetski dan mora i oceana, kada će se prikazati film „Planet Ocean“. Počanić i Damiani naglasile su da osim brojnih filmskih projekcija u porečkom kinu, na kojima će se prikazati recentni i nagrađeni domaći i strani filmovi vezani za temu mora, nekoliko filmova prikazat će se i u POP-UP kinu Corner. U programu su i dvije izložbe – fotografska „More mogućnosti“, na kojoj će pokazati radove koji su pristigli na natječaj. Druga je multimedijalna izložba „Gdje počinje more“, a predviđena su i stručna predavanja o trenutnom stanju i važnosti morskog ekosustava i mogućnostima za njegovo održivo upravljanje. Planirane su i radionice za najmlađe u suradnji s lokalnim veslačkim i jedriličarskim klubom, zatim plesnih izvedbi, zatim eko akcije čišćenja podmorja i drugo. Prvo izdanje festivala zatvorit će se s poezijom posvećenom moru a stihove će govoriti Gaetano Benčić, Drago Orlić, Rade Vojinović i Budimir Žižović. Sve aktivnosti tijekom Amorea bit će besplatne, a točan raspored svih događanja može se pogledati na www.facebook.com/amorefestivalporec.

Zaštitni znak sigurne plaže

U sklopu festivala održat će se i niz ekoloških aktivnosti Turističke zajednice koje je predstavio njen direktor Nenad Velenik. Govoreći o Plavoj zastavi, kao zaštitnom znaku sigurne plaže i čistog mora prepoznatog u više od 40 zemalja svijeta, kazao je da će ih Poreč ovog ljeta imati čak 22. Poreč će s tom brojkom biti prvi u Hrvatskoj. Čak sve tri gradske plaže imaju taj barjak, što je izuzetno važno za goste. Najavio je da će se svečano podizanje Plave zastave održati 9. lipnja na Gradskom kupalištu u 11.30 sati. I to je definitivno jedan od razloga zašto turisti biraju Poreč kao mjesto za odmor.

- U suradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Zubatac provedena je akcija prikupljanja smeća na svim manjim otocima porečkog akvatorija, jer ih puno gostiju bira za bijeg od gužvi. Tijekom lipnja u suradnji s podvodnim klubom organizirat će se tradicionalna akcija čišćenja podmorja na nekoliko lokacija, kao što su uvalu Peškera i Porto Bussola, te Gradsko kupalište gdje će boraviti djeca u ljetnim kampovima, istaknuo je Valenik dodajući da će se u rujnu prirediti akcija čišćenja podmorja na rivi.

Podrška drugih

Podršku festivalu Amore izrazili su i predstavnici drugih organizacija koje su partneri udruzi Zona u ovom novom projektu – ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić, glasnogovornica hotelijerske kuće Plava laguna Eva de Zan Prusina, Barbara Sladonja u ime Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, te voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas u Pučkom otvorenom učilištu koji će osigurati festivalu svu potrebnu logistiku. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter