Festival malvazije u Poreču


Festival malvazije u Poreču danas je otvorio vrata svojeg petog izdanja koje će se do nedjelje navečer odvijati pod šatorom na gradskoj rivi. Nakon što je počeo kao festival s nekoliko štandova na otvorenom, sada je prerastao u izložbu malvazija s notom glamura, na kojoj u ugodnoj i opuštenoj atmosferi vinoljupci mogu isprobati najbolje istarske malvazije.

Ovaj je put posjetiteljima na raspolaganju 25 vrsta malvazija vinara i vinskih kuća iz cijele Istre, od kojih je veliki broj onih koji imaju oznaku IQ (Istrian Quality/istarska kvaliteta).

- Ideja je od početaka bila da Festival malvazije bude logički nastavak Vinistre te uvod u Dane otvorenih vrata vinskih podruma koji se održavaju krajem svibnja. Nama u Turističkoj zajednici prvenstveno je bila važna turistička strana cijele priče, a to je da gostima prezentiramo istarske malvazije. Festival se uvijek održava u vrijeme vjerskih praznika, ove godine Duhova, kada u našem gradu boravi velik broj turista. Naravno, na festival su dobrodošli i svi naši sugrađani, kaže Nenad Velenik, direktor porečkog TZ-a, organizatora manifestacije.

Vodili su i računa da festivalski prostor bude decentno uređen, a malvazije rashlađene na pravoj temperaturi. Poslužuju ih učenici porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Novost ovogodišnjeg festivala su jazz koncerti koji će se tijekom sva tri dana održavati s početkom u 21 sat.

Na festivalu se toče isključivo malvazije, a za čašu je potrebno izdvojiti osam kuna, dok je jedinstvena cijena za butelju malvazije svih proizvođača 50 kuna. Među štandovima s vinima nalazi se i nekoliko njih s mariniranim inćunima i maslinovim uljima.

Na jazz večeri u sbotu nastupa Jasmina Makota, vrhunska pjevačica s prebivalištem u Chicagu, poznata po osebujnom vokalu i u pratnji porečkog Cool Jazz Trija. (Vedrana HABEREITER, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter