Festival malvazije u Brtonigli: Četiri vinske priče

Dolazak kraljice i triju princeza Brtonigle (V. HABEREITER)
Dolazak kraljice i triju princeza Brtonigle (V. HABEREITER)

Festival istarske malvazije u svom 29. izdanju ponudio je atraktivne novosti. Jedna od njih bila je današnja eno-gastro degustacija malvazija s područja Brtonigle koje se prostire na samo 33 četvorna kilometra, ali loze ovdašnjih vinogradara rastu iz čak četiri različite vrste zemlje – sive, crvene, crne i bijele. Upravo se na specifičnosti nektara od grožđa iste sorte i prerađenog istom tehnologijom, ali s različitih terena, temeljila vinska priča koju su zajedno oblikovali sommelier Emil Perdec i chef kuhinje restorana San Rocco Zoran Čobanov. Naslovili su je «4 zemlje-4 vina-4 jela» i posjetiteljima u degustacijskoj sali Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva omogućili da sami odluče koja se malvazija najbolje sljubljuje s ponuđenim jelima.

Bilo je to samo jedno od brojnih događanja koja su se danas odvijala u Brtonigli. Nakon stručnih predavanja i degustacija održanim u ranim poslijepodnevnim satima program je službeno otvoren predvečer, a dobrodošlicu okupljenima poželjeli su Danijela Petričević Golojuh, glavna tajnica Ministarstva kulture, načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić i općinski načelnik Doriano Labinjan.

Novost ovogodišnjeg festivala bio je dolazak kraljice i triju princeza Brtonigle, priče nastale na temelju starih legendi i povijesnih činjenica, koje su bile i temelj za raspisani natječaj u školama za izradu slikovnice. Princeze su nosile simbole ukorijenjene u lokalnim legendama: sol, maslinovo ulje i vino, a njihove kostime izradila je pulska umjetnica Marina Sršen.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je i s nestrpljenjem iščekivani dio programa, početak degustacije malvazija koji je označio Labinjan razbivši u komadiće čokoladnu skulpturu nastalu na ovogodišnjem prvom Choco & Wine festu održanom prije nekoliko mjeseci u Brtonigli. Na posjetiteljima je bilo da isprobaju spaja li se čokolada najbolje s malvazijama crvene, crne, bijele ili sive zemlje petnaest vinara, koliko ih je na festivalu ponudilo svoja vina na degustaciju. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter