Festival malvazije: Degustacije, edukacija i nagrade

Prošlogodišnji festival istarskih malvazija u Brtonigli (K. FLEGAR)
Prošlogodišnji festival istarskih malvazija u Brtonigli (K. FLEGAR)

Pri kraju su pripreme za 29. festival istarske malvazije, jednu od najdugovječnijih brtoniških fešti i najomiljenijih ljetnih eno-gastronomskih manifestacija, koji će se održati u subotu u budućem Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva, u organizaciji Općine Brtonigla, Turističke zajednice, Zajednice Talijana i lokalne Razvojne agencije.

Bogat program predstavile su direktorica TZ-a Antonela Frank Medica i direktorica Razvojne agencije Ingrid Palman.

- Cilj nam je valorizirati vrijednosti našeg teritorija vezane uz eno-kulturu i tradiciju te kvalitetno promovirati istarsku malvaziju. Okvir manifestaciji daje i činjenica da je naša općina jedna od 569 članica talijanske udruge Citta del vino (Gradovi vina). Iz godine u godinu nastojimo upotpuniti program novostima koje se ovaj put prvenstveno tiču stručnog dijela, kazala je Frank Medica.

Iz Istre, Slovenije i Italije pristiglo je 47 uzoraka malvazija koje je ocijenila stručna komisija na čelu s enologom dr. sc. Mariom Staverom.

"Malvazija je dosad pokazala ono što može dati. To je kvalitetna sorta i na ovom se teritoriju mogu postići vrhunska vina. Prilikom ulaska u EU manje je bitno da ta vina dobiju zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju, pa smo od njih odustali. Mi želimo poručiti da su sve naše malvazije odlične, što je činjenica, pa će svaki proizvođač dobiti zahvalnicu za kvalitetu. A kako bismo izdvojili vrhunska vina, 30 posto najbolje ocijenjenih će dobiti diplomu za iznimnu kvalitetu, kazala je Palman.

Festival počinje u 12 sati predavanjem na temu "Utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na fenolni sastav mošta i vina malvazije istarske" dr. sc. Marijana Bubole iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. Četiri autohtona jela i četiri malvazije s četiri vrste zemlje spojit će sommelier Emil Perdec i hotel San Rocco. Projekt "Malvazija istarska sa četiri zemlje" će uz Bubolu zatim predstaviti dr. sc. Mario Staver, dr. sc. Karin Kovačević i diplomirani inženjer agronomije Kristijan Damijanić.

U 17 sati predviđen je dolazak kraljice i triju princeza Brtonigle, iz priče nastale na temeljima dvorca na čije postojanje ukazuju škrti pisani tragovi. Uslijedit će usporedba suhih malvazija iz Istre i poznatog podruma Tasca D'Almerita sa Sicilije.

Svečano otvorenje zakazano je u 18 sati, kad počinje degustacija izloženih 15 malvazija. Pedeset kuna koštat će čaše, a jedna će sretnom dobitniku priskrbiti boravak u termama u Sloveniji. Uslijedit će dječja likovna radionica, kulinarski dvoboj u suradnji s Gospodarskom školom Buje, proglašenje najboljih malvazija i pobjedničke škole u natječaju za najljepšu slikovnicu "Kraljevski kruh s 4 zemlje" te plesna zabava uz Master band. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter