Festival kvarnerskog škampa na rabačkoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinska gastro scena bilježi velik napredak posljednjih godina. Ponuda u restoranima je doista vrlo kvalitetna, a ono što posebno raduje je uvrštavanje menija baziranih na autohtonim namirnicama ovog kraja i kreativnost ugostitelja koji neumorno rade na slaganju privlačnih kombinacija, što su prepoznali brojni gosti koji traže upravo takvu ponudu. Jedna od takvih ponuda koja upravo predstoji je i tradicionalni Festival kvarnerskog škampa koji se iduće subote, 27. svibnja, održava u Rapcu.

Iz mreža lokalnih ribara

Mirela Franković iz LAG-a Istočna Istra rekla nam je kako će na festivalu restorani spravljati jela od kvarnerskog škampa po promotivnim cijenama. U pripremi jela koristit će se isključivo kvarnerski škamp kojeg su ulovili lokalni ribari, članovi Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ALBA. Uz kvarnerske škampe, posjetitelji Festivala moći će kušati vina nagrađenih vinara, članova LAG-a Istočna Istra. Tako će svoja vina točiti Goran Baćac, Lari Juričić, Vinogradi san Martino odnosno Miljenko Vretenar i Romeo Licul, a degustirat će se i maslinovo ulje Negri.

- Festival kvarnerskog škampa gastro je manifestacija prvi put održana prošle godine i izazvala je velik interes žitelja iz cijele Istre i Kvarnera. Cilj manifestacije je valorizirati činjenicu da se upravo u kvarnerskom zaljevu lovi škamp koji se smatra jednom od najcjenjenijih mediteranskih i svjetskih poslastica. Organizator manifestacije je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu ALBA, rekla nam je Franković.

Radmila Paliska Kos, direktorica TZ-a Labina, zadovoljna je kako gastro ponudom tako i svim ostalim ponudama kojih je na Labinštini iz mjeseca u mjesec sve više, a ima ih toliko različitih i traju cijele godine. Tako ističe kako se ljeti, osim najboljih hrvatskih škampi iz Kvarnerskoga zaljeva, nadaleko poznatih po veličini i kvaliteti, da konzumirati od bijele i plave ribe do ukusnih školjkaša, a sve to u mnogobrojnim restoranima uz more u Rapcu, Starom gradu Labinu, u konobama u Trgetu, ribarskom mjestu u Raškom zaljevu, te u Plominu.

S jeseni tartufi, pršut, kesteni

- Dolaskom jeseni tu su tartufi iz Čepićkoga polja, njoki, fuži i pljukanci s bućom i kestenima te mesne delicije iz labinske pršutarne, sušene na kvarnerskoj buri. Kvalitetom goste oduševe istarski pršut, kobasice, ombolo, namazi od pršuta s maslinama proizvedeni iz domaćeg uzgoja bez aditiva te prvoklasno meso istarskoga goveda boškarina iz kontroliranoga podrijetla s AZRRI certifikatom, koje se može kušati u restoranima Kvarner, Dorina, Riva i konobi Nando, govori Paliska Kos.

Gastro bike tour

Labinština je dobila i novu ponudu za aktivne rekreativce. Riječ je o Gastro bike touru. Gosti na dva kotača otkrivaju ljepote okolice Labina i Rapca te ujedno uživaju u autohtonim domaćim jelima i vinima. Izleti se nude svake subote do kraja lipnja i nastavljaju se ponovno u rujnu. Start je na parkiralištu kraj Parka skulptura Dubrova, a goste vode iskusni pratitelji iz labinskog Istra Bike kluba, na put dug 35 kilometara, rutu srednje težine, prekrasnim krajolicima, gdje ih čeka prava domaća marenda na jednom od OPG-a (kod obitelji Cerovac ili u Kaštelu Pineta) i jedna vinska proba na obiteljskom gospodarstvu Romea Licula u Nedešćini.

Šparuge u više od 30 vrsta jela

Cijeli travanj na području Labinštine obilježile su šparoge i sipe u raznim kombinacijama u čak 13 restorana. Nakon lanjskog vrlo uspješnog prvog izdanja, ovogodišnji Dani šparoga i sipa privukli su brojne posjetitelje, najviše iz Istre i Rijeke s okolicom te iz Slovenije. "Ugostitelji su bili zadovoljni, a Labinština se definitivno brendira kao jedna od najkvalitetnijih gastro destinacija u Istri", kaže Alis Šaina, tajnica labinskog Udruženja obrtnika. Sergio Peteani, među najiskusnijim labinskim ugostiteljima, sam je servirao jela od šparoga u oba svoja hotela i to tijekom čitave sezone šparoga. "Šparoge koristim u više od 30 jela, a turisti i gosti su oduševljeni, svake ih je godine sve više. Labinština je zaista bogata što se tiče autohtone gastro ponude", kaže Peteani. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter