Festival Krleža u financijskim problemima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Početkom studenog prošle godine najavili smo grandiozno izdanje Drugog festivala Miroslav Krleža u Zagrebu. Goran Matović, začetnik originalne ideje o Festivalu kao mjestu oživljavanja Krležine pisane riječi, ali i mjestu oživljavanja Krležina Gvozda, tada je najavio jedanaestodnevni program i za njega potreban budžet od 700.000 kuna.

Program je trebao ponuditi Krležine vizije Europe i Balkana, o kojima je uvijek strastveno pisao, nekoliko premijernih predstava i mnoštvo originalnih, međunarodnih književno-scenskih događanja. No pitanje ostvarivanja toga ambicioznog plana, pet mjeseci uoči zamišljene realizacije, djelomice pada na financijskoj strukturi.

Ministarstvo kulture tako je od svih programa Festivala podržalo samo kazališnu adaptaciju "Izleta u Rusiju" (50.000 kuna) i autorski koncept Mani Gotovac pod nazivom "Castellice" (10.000 kuna), u kojem će četiri glumice - Neva Rošić, Dubravka Miletić, Alma Prica i Nataša Janjić - četiri Castellice, scenski obnavljati život i lik barunice Castelli.

Time je Matović dobio zasad samo dva dana manifestacije, dok druga dva očekuje od partnera Mađara, koji svoje autorske usluge nude besplatno. No u originalnoj ideji radilo se o 150 gostiju, koje negdje treba smjestiti. Ono što je sigurno jest da se u mađarskoj produkciji radi na postavljanju Krležina "Kraljeva" te da je i mađarska javnost zainteresirana za ovu vezu hrvatskog književnika i Mađarske.

- Mislim da je ovo najinovativniji program koji će se u to vrijeme događati u Hrvatskoj - govori Matović, navodeći da je pokrovitelj Sabor RH, a i da njegov stalni privatni sponzor pokazuje interes za nastavkom podržavanja Festivala Krleža.

Ipak, kako će Festival na kraju izgledati, koliko će dana trajati i kojim će programima biti ispunjen, u konačnici, čini se, najviše ovisi o visini sredstava koja će mu dodijeliti Grad Zagreb kroz svoje javne potrebe u kulturi. (Davor MANDIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter