Festival koji povezuje tri zemlje

Svi izvođači
Svi izvođači

Peto izdanje Festivala dell'Istroveneto zatvoreno je u subotu uz podjelu prigodnih nagrada i priznanja. Na zatvaranju festivala bilo je više stotina posjetitelja koji su s oduševljenjem pratili cijeli završni program, uz glazbenike, žiriranje, komičarski dvojac iz Italije i na kraju nagrađivanje pobjednika u pjevanju. Cilj manifestacije je vrednovanje i zaštita istrovenetskog narječja koji predstavlja jezik svakodnevne komunikacije, ali i kulture pripadnika talijanske manjine u Istri, Rijeci i Kvarneru, slovenskom primorju, te se koristi i u dijelu Furlanije i Julijske pokrajine.

Festival je međunarodnog karaktera i povezuje tri zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

Završnicu festivala uveličali su svojim dolaskom Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije, Giuseppina Rajko, istarska dožupanica, Roberto Ciambetti, predsjednik regionalnog vijeća Veneta, gradonačelnik Buja Edi Andreašić i brojni drugi. Tijekom tri sata glazbenih izvedbi, publika je imala prilike čuti 15 izvođača s područja Italije, Hrvatske i Slovenije, te je na kraju žiri u sastavu Tamara Obrovac, Bruno Nacinovich, Davide Circota, Mario Steffe i Alessandro Mocellin izabrao tri najbolje skladbe. Publika je također, glasanjem na listićima, izabrala svog pobjednika. Prvo mjesto je zaslužio Andrea Scarcia sa skladbom "Nono con le ali", drugo Dino Bronzi s "Moglie vegana" i treće Sergio Pavat s "Una foto sbiadida", dok je publiku osvojio Stefano Hering sa skladbom "Pa Pierina".

U vrijeme trajanja festivala, od srijede do nedjelje, posjetitelji i ljubitelji istrovenetskog narječja imali su prilike poslušati i pogledati brojne izvedbe i to na tri lokacije, u Muggi, Kopru i finale u Bujama. Publici se na zatvaranju obratilo nekoliko uglednika te organizatorica festivala, Marianna Jelicich Buić koja je sa zadovoljstvom zaključila manifestaciju, no pritom nije zaboravila brojne volontere koji su zajedno s njom pridonijeli stvaranju Festivala dell'Istroveneto.

Bez granica

Tremul se pak osvrnuo na bit eventa, odnosno na jezik koji veže tri države i koji je uska poveznica među ljudima s tih područja, bez obzira na granicu, pritom misleći na Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Ciambetti je citirao Dante Alighierija koji je svojevremeno, prije oko 800 godina kazao da preferira dijalekt koji se govori u Istri od onog u Venetu, iako su vrlo slični. Dožupanica Rajko je također pohvalila sve koji su sudjelovali u organizaciji. Naime, manifestacija se odvija u organizaciji Talijanske unije pod pokroviteljstvom i uz potporu Istarske županije, Grada Buja, Narodnog sveučilišta u Trstu, grada Muggie i Savjeta za manjine Republike Hrvatske. Vrijednost festivala prepoznala je i regija Veneto koja već petu godinu i financijski pomaže, iako se radi o događaju izvan njihovog upravnog područja. Važan korak za događaj koji je rođen gotovo na okladu, je primanje međunarodnog značaja, što se htjelo od samog početka. Velika novost ove godine je izvođenje 15 skladbi u sklopu "Dimela cantando" u Muggi, potom u Kopru, dok se završni krug održao na zatvaranju festivala u Bujama. Zahvaljujući interesu i podršci Grada Muggia, Općine Kopar, CAN Coast, kao i vrijednim doprinosom Zajednice Talijana "Santorio Santorio" Kopar, te talijanskog kulturnog centra "Carlo Combi" u Kopru koji je ove godine organizirao 3. izdanje MIFEST-a (talijanskog Nacionalnog festivala zajednice), Festival dell'Istroveneto je podijelio segment njegovog programa.

Na završnoj večeri su sudjelovali Andrea Scarcia, Davor Hačić, Miriam Monica i Marsell Marinšek, Sergio Pavat, Piero Pocecco, Sergio Preden Gato i Ricky Bosazzi Quintet, Evergreen, Nevia Rigutto, Dario Bolsi & le sue badanti, Daniele Ferro, Massimiliano Maxino Cernecca, Marko Radolović, Ivan Bottezar, Stefano Hering te I Farabuti. Gosti večeri su bili komičari iz Pordenonea, Papu, a program su vodile Rosanna Bubola i Bruna Alessio Klemenc. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter