Festival koji je odrastao sa svojom publikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I mimo udarnih noćnih projekcija iz kvalitetnog i raznolikog filmskog programa, popularnost i privlačnost Motovunskog filmskog festivala, posebno za trajanja ovog jubilarnog slavljeničkog 20. izdanja, osjetna je i uočljiva i za dnevnog obilaska Motovuna. I pored turista kojih unutar motovunskih zidina ne manjka, ležernoj atmosferi, uvjerili smo se danas, ključno pridonose brojni filmofili svih generacija, od kojih mnogi ne propuštaju i one dnevne projekcije u kinu Bauer.

Nije mali broj onih koji na "Terasi ispred hotela" prisustvuju programu "Netočno u podne", pomno slušajući razgovore s uglednim filmskim gostima. Jučer je to bio ovogodišnji dobitnik nagrade'50 godina' Bogdan Žižić, jedan od najvećih i najplodnijih dokumentarista, ali i redatelja nagrađivanih igranih filmova, s kojim je razgovarao Nenad Puhovski, redatelj, scenarist i direktor producentske kuće Factum.

Vjerno godinama pohodeći Motovun, mnogi od njih su u ova dva desetljeća, zajedno s organizatorima, kreirali specifičan duh festivala koji, osim u ambicijama i kvaliteti, kako vole istaknuti organizatori, želi biti mali festival. Ne želi rasti, prestizati i preticati, već biti odmorom za dušu umornih filmskih jahača, mjesto gdje se njihovi filmovi prikazuju na prelijepom mjestu.

Najmlađa publika, koju ponajviše čine studenti, tijekom dana odmara u kampu, gdje se po osobi naplaćuje boravišna pristojba od svega sedam kuna po danu (ta je obaveza zakonski propisana). Po registracijama njihovih automobila, da se zaključiti da ih je najviše iz Zagreba, Rijeke, a dosta je njih na jubilarni festival došlo iz Slovenije.

Nezahvalno je procjenjivati ukupan broj posjetitelja festivala, no neovisno o dobi, sve generacije primarno povezuje ljubav prema filmu. Publike je tradicionalno nešto više prvog, a najviše zadnja dva festivalska dana, pa će tako vjerojatno biti danas i sutra.

Direktora Motovun film festivala Igora Mirkovića pitali smo u čemu se eventualno razlikuje današnja mlađa publika u odnosu na onu prije 20 godine.

- Rekao bih da je festival malo odrastao zajedno sa svojom publikom. U vrijeme kad smo počinjali, prosječna dob tadašnjeg posjetitelja bila je niža pet do deset godina od ovog današnjeg. Tada su prvenstveno dolazili mladi ljudi. Danas to više nije nužno; prosjek sada ide prema srednjim godinama, iako mladih i dalje ima jako puno. Čini mi se da sada imamo nešto zreliju publiku, možda zbog toga što su to oni klinci koji su bili tu na počecima festivala. I sada su naši svi sadržaji jednako popunjeni kao i nekad, ali više nema onih gužvi koje su bile, recimo, početkom 2000-ih, kaže i nastavlja: "Mi trajemo već jako dugo, i ne znam sličnih kulturnih projekata u Hrvatskoj koji su tako dugo održali masovan odaziv. Samim time moramo biti zadovoljni. Svake godine dolaze nove i nove generacije".

- Na počecima, kad smo bili novi festival, bilo je moderno dolaziti na festival, pa je dolazilo i jako puno ljudi koji nisu nužno bili jako zainteresirani za ono što mi radimo. Rekao bih da to puno više zanima ove ljude koji danas dolaze u Motovun, zaključio je Mirković. (Zoran ANGELESKI, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter