Festival istrovenetskog u Bujama, Umagu, Muggiji i Kopru


Festival istrovenetskog, manifestacija za očuvanje i promidžbu ovoga narječja koja se održava uz podršku Istarske županije, Grada Buja, tršćanskog Narodnog sveučilišta te Vijeća za nacionalne manjine RH uz podršku talijanskog Ministarstva vanjskih poslova, održat će se od 1. do 4. lipnja u Bujama te na još nekoliko lokacija.

Otvorenje je zakazano za srijedu, 1. lipnja u 18 sati na središnjem trgu, kad će nastupiti limena glazba Zajednice Talijana Buje, učenici Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis", razne folklorne skupine iz Buja, kao i kostimirana skupina Zajednice Talijana iz Pirana.

U 18.30 sati je zakazana kazališna smotra Su e zo pel palco, a u 21 sat Talijanske drama riječkog HNK-a uprizorit će djelo "Una vita da cantare" Rosanne Bubola.

U četvrtak, 2. lipnja u umaškoj Osnovnoj školi na programu su didaktičke radionice za djecu "Imparar fasendo" Udruge Venetkens i TOŠ "Edmondo De Amicis", a u nastavku jutra jezična radionica o porijeklu istrovenetskog pod vodstvom prof. Alessandra Mocellina. Slijedi kazališna smotra "Su e zo pel palco", u Miljama (Muggia) bit će festival "Dimela cantando", što je biti festival izdanih skladbi na istrovenetskom narječju, a gosti su Manuel Šavron i Rok Kleva. Program će biti priveden kraju koncertom Enza Hrovatina.

U petak, 3. lipnja najprije će se održati didaktičke radionice za djecu u Talijanskoj osnovnoj školi "Edmondo De Amicis", a u 10 sati na Trgu Slobode je degustacija tipičnih proizvoda. Potom se večernji dio festivala seli put Kopra, gdje će biti upriličen festival neizdanih skladbi na istrovenetskom, a gost je Rudi Bučar.

U subotu, 4. lipnja u jutarnjim satima održavat će se degustacija tipičnih proizvoda, a u 16 sati u prostorima Etnografskog muzeja je izložba uradaka literarnog i videostvaralaštva, dok se ovogodišnje izdanje privodi kraju festivalom istarskih skladbi na istrovenetskom "Dimela cantando".

Bit će prikazan i videouradak "Momian…piu' che un castel", koji je realizirao drugi razred talijanske srednje škole "Leonardo dda Vinci" iz Buja, scenografkinja je Katia Marušić, a mentorica prof. Marina Paoletić.

Što se tiče festivala "Dimela cantando", nastupit će 15 pjevača, odnosno skupina. (V. BEGIĆ)

Nagrađeni literarni i video radovi

Što se tiče natjecanja za literarne radove organizatori ističu da je ove godine pristiglo ukupno 70 radova u tri kategorije, mali - od šest do deset godina - 44 uratka; djece između 11 i 14 godina - 26, a u kategoriji između 15 i 18 godina nije stigao niti jedan rad. Žiri u sastavu Tiziana Dabović, Suzana Todorovič i Roberta Dubac u kategoriji malih prvu je nagradu dodijelila Luni Rosso, drugoplasirana je Chiara Bonassin, a trećeplasiran Patric Vardabasso, dok je posebno priznanje dobila Eleonora Privrat.

U kategoriji nešto starijih klinaca, prvu je nagradu osvojio Timoti Lisjak, drugu Nicolas Sodomaco, a treću Lana Maria Bernetič, dok su dva posebna priznanja dobile Lorena Pincin i Nensy Damiani.

Što se tiče videouradaka, natjecatelji su bili podijeljeni u dvije kategorije - iznad 18 godina i ispod 18 godina. Od klinaca ispod 18 godina pristigla su tri uradaka, a kod onih starijih od 18 godina dva uradaka. Žiri je djelovao u sastavu Norma Zani i Gaetano Benčić. Prvu je nagradu u mlađoj kategoriji osvojila skupina Zajednice Talijana "Pasquale Besenghi degli Ughi" iz Pirana, a drugo mjesto 5. razred Talijanske osnovne škole "Vincenzo e Diego De Castro" iz Pirana, područna škola Sečovlje, dok je trećenagrađeni Alex Ćetojević. U kategoriji starijih od 18 godina prvonagrađeni je Claudio Sepin, a drugoplasirani Marko Radolović.


Podijeli: Facebook Twiter