Festival istrovenetskog narječja - nagrade najmlađima

Svi nagrađeni na literarnom natječaju i onom za videoradove (T. KOCIJANČIĆ)
Svi nagrađeni na literarnom natječaju i onom za videoradove (T. KOCIJANČIĆ)

Na drugom izdanju Festivala dell'Istroveneto/Festivala istrovenetskog narječja u Bujama među glavnim protagonistima bili su i najmlađi, članovi zajednica Talijana iz cijele hrvatske i slovenske Istre, koji su se natjecali u literarnom umijeću i snimanju videouradaka.

Na literarni natječaj pristigla su 93 rada u tri kategorije - u onoj od šest do deset godina (41 rad), od 11 do 14 godina (41 rad) i u najstarijoj kategoriji, od 15 do 18 godina (11 radova). Ocijenio ih je žiri u sastavu Nadia Diracca Moratto, Ondina Lusa i Marianna Jelicich Buić.

Kod najmanjih prvo mjesto osvojila je Lana Maria Bernetič iz OŠ "Vincenzo e Diego de Castro" iz Pirana, drugo Alex Ćetojević iz umaškog TOŠ "Galileo Galilei", a treće mjesto pripalo je Chiari Anić iz iste umaške osmoljetke. Pohvale su uručene područnoj školi Momjan i Eriki Vižintin iz TOŠ "Galileo Galilei".

U srednjoj kategoriji prvoplasirani je bio Alex Auber iz literarne grupe ZT-a Krevatini, drugi je bio Massimo Vuch iz umaškog "Galileo Galilei", a treći Luca Laganis iz iste talijanske škole.

Pohvalnicu su dobile Laura Popović iz rovinjskog TOŠ "Bernardo Benussi" te Romina Mihalič i Ajda Dujc, obje iz ZT-a Krevatini.

Među najstarijima prvu nagradu osvojio je Alex Zigante iz piranske gimnazije "Antonio Sema", drugo mjesto osvojila je Sara Pavich iz bujske Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci", dok je trećeplasirana bila Dionea Sirotić iz iste bujske škole. Pohvaljeni su Nina Vulić iz "Leonarda da Vincija" i Chiara Kalebić iz TSŠ "Dante Alighieri" iz Pule.

Na natječaj za video pristiglo je šest radova, po tri u svakoj kategoriji - mlađi i stariji od 18 godina. O najboljima su odlučivali Matija Debeljuh, Rosanna Bubola i Marianna Jelicich Buić.

U mlađoj skupini prva je nagrada predana grupi šestaša iz rovinjske škole "Bernardo Benussi", a pohvaljeni su radovi malih polaznika vrtića "Sole" iz Fažane i drugog razreda TOŠ "Dante Alighieri" iz Izole. Rovinježi Domenico Barzelatto, Andrea Nikolov, Dario De Catargi, Federico Šuran, predvođeni Tizianom Šuranom, bili su najbolji u kategoriji starijih od 18 godina. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter