Festival istarskih tartufa: 60 izlagača iz 5 zemalja

Vikend festival istarskih tartufa (J. PREKALJ)
Vikend festival istarskih tartufa (J. PREKALJ)

Vikend festival istarskog tartufa, u svom će jedanaestom izdanju, pod velikim šatorom od 800 četvornih metara površine, u Mašimovoj škuji okupiti rekordan broj od 60-ak izlagača te pet firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa.

Moći će se degustirati i kupiti tartufe te domaće proizvode poput pršuta, sira, maslinovog ulja, vina, rakija, meda, marmelada i gljiva te razgledati kutak proizvoda sa eko-markicom, istaknula je na konferenciji za novinare direktorica buzetske Turističke zajednice Nada Prodan Mraković.

Na tradicionalnoj jesenjoj manifestaciji sudjelovat će izlagači iz pet zemalja; Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući novom projektu GROW EU - prednosti i rast poljoprivrede u Europskoj zajednici kroz suradnju i razmjenu znanja među gradovima, teškom 15.000 eura, partneri na Vikend festivalu istarskog tartufa su zbratimljene općine Kopar i Quattro Castella, kao i predstavnici Novog Bečeja, a gosti na sajmu predstavnici Knjaževca i Sarajeva.

- Iako je sajam tartufa i do sada imao međunarodnu notu htjeli smo ga dodatno internacionalizirati i uključiti partnere s kojima već surađujemo na određenim projektima, naglasio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Vikend afrodizijačke gljive u subotu u 10 sati već tradicionalno započinje mini pustolovnom utrkom "Lov na tartuf.

Sajam je u subotu i nedjelju otvoren od 11 do 19 sati uz izložbu, prodaju i degustaciju tartufa i domaćih proizvoda. U subotu u 12 sati Kinološka udruga Buzet održat će smotru i reviju pasa.

U subotu u 12 sati u kongresnoj dvorani Hotela Fontana predstavljanje je zemalja partnera Vikend festivala istarskih tartufa, (Italije, Slovenije, Srbije), poljoprivredne politike i primjera dobre prakse. U 13 sati bit će govora o Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj, odnosno programu ruralnog razvoja 2014.-2020., predavač: Jasenka Kapuralin, AZRRI. U 13.45 sati započinje predavanje o novim tehnologijama i mjerama u uzgoju tartufa - predavač Robert Slezek iz firme BIO Budućnost, a u 14.30 sati predavanje na temu "Zaštita staništa tartufa". U 19.30 sati u Hotelu Fontana održat će se po prvi puta i ples tartufara - večernja zabava uz živu glazbu.

U subotu i nedjelju od 12 do 18 sati posjetitelji će se moći okušati u radionici izrade fuža, njoka, lazanja, a od 12 do 14 sati je "Buzet na pjatu", predstavljanje buzetskih ugostitelja - u subotu je to konoba Most, a u nedjelju hotel Fontana.

Od 14 do 18 sati na rasporedu je mala škola kuhanja sa kuharicom Masterchefa Srđanom Jevtić. Program će upotpuniti štand edukativnog karaktera o uzgoju tartufa, izložba gljiva, kutak za djecu, glazbeni sadržaji, kulturni program i ugostiteljska ponuda. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter