Festival istarske malvazije u srpnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove ce se godine 27. festival istarske malvazije u Brtonigli održati 2. srpnja, a zainteresirani vinari mogu se prijaviti zakljucno do 4. lipnja. Prvi put ce vina biti podijeljena u cetiri kategorije i to po vrsti tla - crvena, bijela, siva i crna zemlja.

Naime, osnova ovogodišnjeg ocjenjivanja malvazija leži u pojmu terroir, koji dolazi od francuske rijeci terre, ciji je doslovni prijevod zemlja. Cilj ocjenjivanja je pokazati široj javnosti raznolikost istarske malvazije proizvedene na gotovo jednak nacin, ali na razlicitim vrstama tla.

Terroir sažima sve utjecaje razlicitih vrsta tla, nadmorske visine, položaja prema suncu i nagiba vinograda. Uzima u obzir i visine temperatura, ekstreme i prosjeke, kolicinu padalina, brzine i smjerove vjetra, ukupan broj suncanih sati i ucestalost magle. Filozofija terroira u proizvodnji vina najviše je ukorijenjena u francuskoj pokrajini Burgundiji.

Organizatori ovog festivala su Opcina, Zajednica Talijana i Turisticka zajednica Brtonigle u suradnji s udrugom Vinistra.


Podijeli: Facebook Twiter